Индия иска да създаде конкурент на Android и iOS

Това не е първият път, когато някой се опитва да се изправи срещу Google и Apple

Индия иска да създаде конкурент на Android и iOS | StandartNews.com

В момента в света на смартфоните се наблюдава дуопол. На пазара има реално две популярни операционни системи -  Android и iOS и всички са далеч зад тях. Индийското правителство обаче изглежда смята, че има място за още една платформа за смартфони.

Министърът по въпросите на електрониката и информационните технологии Раджев Чандрасекхар заяви пред The Economic Times, че правителството планира политика, която ще позволи създаването на собствена индийска мобилна операционна система. Политикът заяви, че се проучват възможностите на стартъпи и академични институции за създаване на тази местна операционна система.

Алтернативите на Android и iOS не са новост. През последното десетилетие имаше няколко претендента за трона на мобилните операционни системи. Сред тях са BlackBerry 10, Bada OS, Tizen, Windows Phone и WebOS. Те обаче набързо бяха изтласкани от пазара на смартфони, а някои и от другите умни устройства, заради по-ниската си популярност.

Все още има няколко активни играча в това отношение, но те също са далеч от популярността. При по-елементарните модели на някои производители се използва KaiOS, а група финландци разработват Sailfish OS. Huawei също предложи своята платформа Harmony OS, въпреки че по-внимателното разглеждане показва, че това всъщност е Android 10 и EMUI с някои промени.

Бъдеща индийска мобилна операционна система вероятно ще трябва да предлага поддръжка на приложения за Android и възможност за безпроблемна работа на хардуер от нисък клас, ако иска да спечели популярност. Друг потенциален проблем може да бъде осигуряването на поддръжка на приложенията на Google.

A тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай