Илон Мъск с нови предупреждения за рецесия на американската икономика

По думите му тя идва в "близкото бъдеще"

Илон Мъск с нови предупреждения за рецесия на американската икономика | StandartNews.com

Илон Мъск, Нуриел Рубини и Goldman Sachs Group Inc. предупредиха за нарастваща вероятност американската икономика да изпадне в рецесия.

Те смятат, че предстоят тежки дни за най-голямата икономика в света, тъй като Федералният резерв повишава лихвените проценти, за да противодейства на най-бързия темп на инфлация от десетилетия.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Мъск коментира, че рецесията в САЩ изглежда вероятно в близко бъдеще.

„Рецесията е неизбежна в даден момент. Що се отнася до това дали има рецесия в близко бъдеще, е по-вероятно да има, отколкото не“, казва Мъск в интервю за Bloomberg News.

Преди дни в мейл до служителите на Tesla най-богатият човек в света казва, че има „супер лошо предчувствие“ за икономиката.

От своя страна икономистите на Goldman Sachs намалиха прогнозите си за растеж в САЩ и предупредиха в публикация в понеделник, че рискът от рецесия нараства.

Екипът на Goldman вижда 30% вероятност за навлизане в рецесия през следващата година в сравнение с 15% преди това и 25% условна вероятност за навлизане в рецесия през втората година, ако такава бъде избегната през първата. Това предполага 48% кумулативна вероятност през следващите две години срещу 35% преди.

В своята перспектива Рубини коментира, че очаква рецесия в САЩ до края на годината. Мерките за потребителското доверие, продажбите на дребно, производствената дейност и жилищното строителство се забавят рязко, докато инфлацията е висока, каза главният изпълнителен директор на Roubini Macro Associates.

В стремежа си да потуши скока в разходите за живот, Фед ускори кампанията си за затягане на паричните средства миналата седмица с най-голямото увеличение на лихвите от 1994 г. Това доведе до нови загуби на Уолстрийт и увеличи шансовете за рецесия, натрупвайки натиск върху президента Джо Байдън. 

Байдън  повтори  в понеделник, че рецесията в САЩ не е „неизбежна“ след разговор с бившия министър на финансите Лари Съмърс, който вижда значителен шанс страната да се окаже в борбата със стагфлацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай