И Ericsson затваря руския си офис

Докато през април компанията обяви, че ще преустанови дейността си в Русия и сега се оттегля изцяло от пазара

И Ericsson затваря руския си офис | StandartNews.com

Шведската компания Ericsson, която произвежда телекомуникационно оборудване, включително оборудване за мобилни комуникационни мрежи, възнамерява да закрие руското си представителство до края на годината и да съкрати служителите си, включително тези, които осигуряват техническа поддръжка за мрежите на местните телекомуникационни оператори. Това е първата подобна компания, която обяви готовността си да напусне изцяло руския пазар. Подобна стъпка може да се отрази на качеството на комуникацията в мрежите на мобилните оператори.

Според вестник "Комерсант", който се позовава на източници от бранша, на 22 август компанията майка е изпратила уведомление до руското подразделение, в което е обявила готовността си да го закрие до края на тази година - дейностите ще бъдат преустановени, "след като бъдат изпълнени задълженията към клиентите", а на бившите служители ще бъде предоставена финансова и социална помощ.

Докато през април компанията обяви, че ще преустанови дейността си в Русия и сега се оттегля изцяло от пазара, конкурентите ѝ Nokia и Huawei все още не са направили подобни изявления. Корпорация "Ериксон" е създадена в страната през 1994 г. и днес нейният дял на вътрешния пазар на телекомуникационно оборудване е около 20%. Известно е, че MTS и Tele2 са най-големите клиенти на доставчика.

Според вестник "Комерсант", който се позовава на източници от бранша, е възможно Ericsson да отдели услугата за поддръжка като независимо юридическо лице с учредители, съставени от топ мениджърите на руския офис. Въпреки това от доставчика не са получени официални данни в този смисъл, а източници допускат, че мобилните оператори може да са натрупали собствени компетенции за управление на мрежите. Освен това те може да наемат служители, които са съкратени от Ericsson.

Основният проблем остава ограничената наличност на резервни части и липсата на нови доставки в дългосрочен план. Освен това операторите няма да могат да получат нови компоненти в рамките на гаранцията. Според Ростех полезният живот на телекомуникационното оборудване е от пет до седем години, след което част от него трябва да бъде подменена. Липсата на поддръжка и обновяване на патентования софтуер също е от решаващо значение. Rostec смята, че в бъдеще руското оборудване, разработено от държавната корпорация, може да се превърне в алтернатива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай