Google започна да блокира корпоративните услуги на клиентите си в Русия

Workspace спира да работи в руските компании

Google започна да блокира корпоративните услуги на клиентите си в Русия | StandartNews.com

Американската компания Google е започнала да блокира корпоративните услуги Google Workspace за руски клиенти, които са обект на американски санкции, което може да ги лиши от информация, ако няма резервно копие на алтернативни услуги за работно пространство, съобщава "Комерсант". Според експертите услугите на Google се използват основно от малки и средни предприятия, за които не важат изискванията за заместване на вноса.

Източници на "Комерсант" твърдят, че гигантът в търсенето е започнал да блокира корпоративните услуги Google Workspace (корпоративна поща, Google Documents, Google Disk и т.н.) за руските компании, които са подложени на санкции, в нощта на 10 август. "След блокирането на услугите служителите нямат достъп до корпоративната поща, не могат да използват електронния документооборот чрез Google Docs, заради което съществува риск от финансови и репутационни загуби, почти всички важни документи и кореспонденция останаха в корпоративното хранилище на Google", каза един от източниците. В писмо, изпратено до служителите на руски ИТ компании, Google обяснява блокирането като "спам съобщения".

Събеседникът на "Комерсант" на ИТ пазара смята, че блокирането на руски компании, попадащи под санкциите на ЕС или САЩ, от страна на американската компания ще продължи, и то без предупреждение, което ще им попречи да се архивират на алтернативни сайтове.

Евгений Фенюшин, продуктов директор на MoyOffice, отбеляза, че услугата Google Workspace се използва главно от малки и средни предприятия. "Въпреки геополитическите промени, компаниите в този сегмент все още продължават да използват подобни чуждестранни услуги. Потребителите са свикнали да работят в тях, а регулаторните ограничения за заместване на вноса на ниво малък бизнес, като правило, не се прилагат", каза той.

Юрий Мацигин, ръководител на производственото звено на NOTA (част от T1), потвърди, че големите руски компании доста рядко използват продукти на американски разработчик, тъй като това противоречи на принципите на киберсигурността, тъй като "служителите трябва да използват системи, чиито сървъри се намират на територията на страната".

В същото време източник на "Комерсант", близък до Google, твърди, че "умишлено" в Русия не са въведени никакви промени в достъпа до съществуващите услуги Workspace. И Softline (дистрибутор на решенията на Google Workspace), към който корпоративните клиенти се обръщат за въпроси, свързани с услугите на Google, заяви, че не е имало рязко увеличение на блокирането. Очевидно трябва да изчакаме разясненията на американската компания, ако тя сметне това за необходимо, разбира се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай