Google Translate добави поддръжка за 24 нови езика

С това общият брой на езиците в услугата надхвърли 130

Google Translate добави поддръжка за 24 нови езика | StandartNews.com

Google обяви добавянето на поддръжка за още 24 нови езика и диалекта към услугата си за онлайн превод Translate. С това общият брой на езиците, поддържани от услугата, надхвърля 130.

От 11 май потребителите ще могат да използват Google Translate за превод на езиците на хора, живеещи в страни и региони като Боливия, Чили, Индия, Кения, Етиопия, Сиера Леоне и други. Добавянето на нови езици и регионални диалекти ще улесни общуването на още 300 милиона души по света. В същото време много от коренните народи (включително малобройни) ще имат достъп до автоматични преводи от Google Translate.

Например, добавена е подкрепа за асамския език, говорен от около 25 милиона души в Североизточна Индия; яймара, говорен от около 2 милиона души в Боливия, Чили и Перу; и дивехи, говорен от 300 000 души на Малдивите.

Google също така заявява, че това е своеобразен технически крайъгълен камък за Google Translate, тъй като тези 24 нови езика са първите, които се добавят с помощта на инструмента за машинен превод Zero-Shot. Този модел за машинно обучение е способен да превежда един език на друг, без дори да е необходимо да имате достъп до другия език или да го преглеждате.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай