Понеделник,

Голяма новина от Google. Ще се търси по нов начин

От: екип на Стандарт -
1376
Голяма новина от Google. Ще се търси по нов начин
A
A
A

Google ще пусне нови инструменти за търсене, базирани на изкуствен интелект, а ще добави и още повече функции от през есента, съобщава The New York Times .

Новите функции ще бъдат достъпни изключително в САЩ и първоначално ще бъдат пуснати на максимум един милион потребители. Все още не е ясно какво точно ще предложат те, но вероятно ще се основават на разговорното обещание на експерименталния чатбот Bard на Google. Те се разработват под кодовото име „Magi“.

Плановете са част от усилията на Google да се справи със заплахата, породена от нови системи като Bing chatbot на Microsoft и ChatGPT на OpenAI. Мнозина смятат, че тези чатботове могат един ден да заменят традиционните търсачки като Google – въпреки недостатъците им. 

Според NYT позицията на Google е толкова застрашена, че Samsung обмисля да замени Google с Bing като търсачка по подразбиране на своите мобилни устройства. Тази сделка носи около 3 милиарда долара годишен приход на Google (компанията има подобна сделка с Apple на стойност приблизително 20 милиарда долара), въпреки че не е ясно колко сериозно Samsung обмисля смяната. Компанията може да е била повлияна от работата на Microsoft с AI, но може също така просто да се възползва от момента на слабост на Google.

В допълнение към новите функции, разработени като проект Magi, Google също планира по-радикална реконструкция на своята търсачка. Въпреки това изданието казва, че „няма ясен график кога ще пусне новата технология за търсене“.

Съобщава се също така, че Google разработва набор от други AI инструменти, включително AI генератор на изображения, наречен GIFI, система за езиково обучение, наречена Tivoli Tutor, и функция, наречена Searchalong, която ще интегрира чатбот в браузъра Chrome на Google, за да отговаря на въпроси, свързани с текущата мрежа страница. Това е подобно на страничната лента на Microsoft Bing AI за неговия браузър Edge .


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията