Понеделник,

Google ще помага на хората да разбират коя информация и снимка е дело на изкуствен интелект

От: Кристиан Антонов -
637
Google ще помага на хората да разбират коя информация и снимка е дело на изкуствен интелект
A
A
A

Google предприема нови стъпки за борба с дезинформацията - възнамерява автоматично да открива изображения, генерирани от изкуствен интелект. На събитието I/O компанията представи нови функции, които ще бъдат добавени към нейното търсене. Смята се, че подобна функционалност ще помогне на хората да разбират по-добре "контекста" на изображенията в резултатите от търсенето. Освен това потребителите ще получават повече информация за изображението в специален раздел. Ще се появява и етикет, "генериран от изкуствен интелект".

Компанията твърди, че новите функции ще помогнат на хората по-бързо да преценят достоверността на дадено изображение - дали е истинско или генерирано от изкуствен интелект. Самите тези инструменти обаче едва ли ще помогнат за пълното елиминиране на проблема с дезинформацията, тъй като значителна част от изображенията ще бъдат показвани по принцип извън екосистемата на Google, в сайтове, където авторите могат да публикуват буквално всичко. Въпреки това новата функционалност, която ще се появи през "следващите месеци", ще осигури повече контекст при търсене, свързано с конкретни "снимки" - просто отворете раздела "За това изображение".

По-конкретно, данните ще включват кога изображенията са били индексирани за първи път от Google, къде снимката вероятно се е появила за първи път онлайн и къде другаде е била публикувана. По-специално, такова търсене би могло да доведе до сайтове за проверка на фактите, които биха позволили на потребителите да научат повече за изображение, чиято достоверност е под въпрос. Google отбеляза, че 62% от анкетираните хора смятат, че ежедневно или ежеседмично се сблъскват с дезинформация, като компанията се надява да реши този проблем с раздела "За това изображение".

Макар че Google всячески се опитва да въведе технологията възможно най-рано, преди светът да бъде залят от изображения, генерирани от изкуствен интелект, чиято недостоверност не е очевидна от пръв поглед, в интернет вече се появиха много фалшиви снимки, като например папа Франциск в пухено яке или Тръмп и Байдън, които приятелски разговарят. Подобни технологии вече могат да нанесат сериозни вреди на обществото.

За да извика информация за дадено изображение, потребителят ще трябва да щракне върху триточковото меню в резултатите "Изображения" на търсачката Google, може да търси по изображение или скрийншот в Google Lens или просто да плъзне нагоре по страницата с изображението, което интересува потребителя. По-късно тази година достъпът до информацията ще може да се осъществи чрез щракване с десния бутон на мишката върху прозореца на компютъра или чрез продължително натискане на изображението на смартфона (в мобилната или настолната версия на Chrome). Първоначално обаче функцията ще бъде достъпна само в САЩ и само на английски език.

Междувременно изображенията, генерирани от собствените инструменти на Google, ще бъдат специално маркирани в изходния файл. Създателите на изображения и издателите също ще могат доброволно да добавят такива обозначения към изображенията, генерирани от изкуствен интелект. След това маркировката ще се появява при търсене в Google. Google казва, че някои платформи вече са готови да си сътрудничат в тази област - включително Midjourney, Shutterstock и други.

Google е разкрила и други възможности. Например, скоро в търсенето ще има раздел с некомерсиално съдържание, публикувано от реални хора.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията