Google с ултиматум към своите служители – ваксина или уволнение

Всички работещи за компанията в САЩ, които не са поставили ваксина за Covid-19, първоначално ще бъдат пуснати в отпуска

Google с ултиматум към своите служители – ваксина или уволнение | StandartNews.com

С официално писмо до всички свои служители, работещи в САЩ, Google отправи предупреждение за задължителна ваксинация срещу Covid-19. До средата на месец януари 2020 г. всеки, който работи в офис на компанията трябва да има поставени необходимите дози от одобрена Covid-19 ваксина.

Всички, с изключение на тези, които са пропуснали ваксинацията поради лекарско предписание, ще бъдат изправени пред сериозни последици, включително намаляване на заплащането и в крайна сметка загуба на работата си. Служителите, които не са успели да завършат ваксинацията си до уречената дата ще бъдат пуснати в отпуска докато го направят.

Процесът за доказване на ваксинацията ще е автоматичен. Служителите сами трябва да качат в системата на компанията документи за нея или да кандидатстват за медицинско или религиозно освобождаване до 3 януари. След тази дата Google ще започне да се свързва със служителите си, за да се уточнят по-нататъшните действия.

Всички, които не са постигнали споразумение или не са доказали ваксинацията си до 18 януари, първоначално ще бъдат поставени в „платен административен отпуск“ за 30 дни, последван от шест месеца „неплатен личен отпуск“. В последната стъпка Google ще прекрати трудовото правоотношение на лицата, които не са ваксинирани.

Спорната мярка за задължителна ваксинация не се въвежда за първи път от Google. Подобна процедура вече е стартирана и в други американски технологични компании, включително Uber и Facebook. А тук ще намерите още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай