Google Lens може да даде информация за кожен проблем

Google предупреждава, че резултатите са „само информационни"

Google Lens може да даде информация за кожен проблем | StandartNews.com

Google Lens вече може да предложи повече информация за някой досаден обрив, за който не сте сигурни дали да се тревожите. В публикация в блог Google очерта как функцията за търсене на изображения на обектива, вградена в неговите приложения на iOS и Android, може да „търси кожни заболявания“ като „странна бенка или обрив“. Той ще помогне и върху други части на тялото ви, ако искате повече информация за подутина на устната, линия на нокът или косопад от скалпа. 

„Просто направете снимка или качете снимка през Lens и ще намерите визуални съвпадения, които да информират вашето търсене“, гласи публикацията в блога. Най-важното обаче е, че Google специално предупреждава, че резултатите са „само информационни, а не диагноза“ и казва, че потребителите трябва „да се консултират с медицинско лице за съвет“. 

Google проучва използването на AI разпознаване на изображения за кожни заболявания от години. На своята I/O конференция за разработчици през 2021 г. компанията визуализира инструмент, който се опитва да идентифицира състоянието на кожата, косата и ноктите, използвайки комбинация от снимки и отговори на анкетата. По това време Google каза, че инструментът може да разпознае 288 различни състояния и ще представи правилното състояние в първите три предложения в 84% от случаите.

Към момента на писане, уебсайтът на Google за неговия инструмент DermAssist казва, че „в момента е подложен на допълнителни пазарни тестове чрез ограничено издание“. Той добавя, че макар да е маркиран със CE като медицинско устройство от клас 1 ( етикет за стоки в Европейското икономическо пространство ), той не е оценен от FDA на САЩ и „е предназначен само за информационни цели и не предоставя медицинска диагноза .”

Всичко това е добре, но това няма да попречи на хората да се опитват да използват инструменти като тези за диагностика. Може да се каже, че добавянето на такъв вид отказ от отговорност само прехвърля отговорността върху потребителя, като същевременно позволява на Google да предлага същата услуга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай