Google е платил награда от 250 000 долара на грешен хакер и сега иска парите обратно

В публикация в Twitter Къри разказа за неочакваното плащане от Google и заяви, че не е получил никакъв отговор седмици след като се е свързал с тях

Google е платил награда от 250 000 долара на грешен хакер и сега иска парите обратно | StandartNews.com

Какво бихте направили, ако банковата ви сметка нарасне с четвърт милион долара? Звучи като приказка, но това наистина се е случило на хакера на име Сам Къри, който е търсач на уязвимости и инженер по сигурността в Yuga Labs.

В публикация в Twitter Къри разказа за неочакваното плащане от Google и заяви, че не е получил никакъв отговор седмици след като се е свързал с тях. "Минаха малко повече от три седмици, откакто случайно ми изпратиха 249 999 долара от Google, и все още не съм получил отговор от поддръжката. Има ли друг начин да се свържете с Google?"

С тази сума можете да си купите доста добри неща - нова къща, луксозна спортна кола, лодка или нещо друго. Вместо да похарчи всички или част от парите, Къри мъдро ги задържа. Искаше да прехвърли парите в отделна сметка, за да не го разпитва данъчната служба, но изглежда няма да му се наложи да го прави.

Предположението на Къри, че Google е направила този паричен превод по погрешка, се оказва вярно. "Наскоро екипът ни извърши плащане към грешна страна в резултат на човешка грешка. Оценяваме факта, че засегнатото лице бързо ни уведоми, и работим за коригиране на ситуацията", заяви говорител на Google пред NPR.

Не е ясно как точно се е случило това, освен че е било "резултат от човешка грешка". Въпреки това компанията, в която работи Къри, участва в програми за откриване на уязвимости, включително в продукти на Google. Максималното възнаграждение от компанията е 1 милион долара, ако в чипа за сигурност на Google Pixel Titan M бъде открит недостатък в изпълнението на код.

Във всеки случай се надяваме, че Google ще компенсира Къри за тази грешка. В края на краищата Alphabet може да си го позволи - миналата година тя спечели над 278 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай