Голяма мистерия на Марс! Какво се крие под повърхността

Марс има много слабо магнитно поле, което предполага липса на вътрешна активност

Голяма мистерия на Марс! Какво се крие под повърхността | StandartNews.com

Учени от Австралия установиха неизвестна досега активност под повърхността на Марс, която според тях е доказателство, че в мантията му има море от магма, съобщи Сайънс алърт.

Изследователите от Австралийския национален университет откриха 47 сеизмични събития в район на Марс, наречен Cerberus Fossae.

"Данните, че марсианската мантия все още е активна, са от решаващо значение за разбирането ни как Марс се е развил като планета", казва геофизикът Хрвойе Ткалчич от Австралийския национален университет. "Те могат да ни помогнат  да отговорим на фундаментални въпроси за Слънчевата система и състоянието на ядрото, мантията и еволюцията на липсващото в момента магнитно поле на Марс", допълва той.

Марс има много слабо магнитно поле, което предполага липса на вътрешна активност. Магнитните полета на планетите обикновено се генерират във вътрешността им  от така нареченото динамо - въртящ се, конвектиращ и електропроводим флуид, който превръща кинетичната енергия в магнитна и насочва магнитно поле в пространството.

Магнитното поле на Земята ни предпазва от космическа радиация, която може да унищожи живота, но на Марс нивата на радиация са много по-високи, въпреки че планетата е по-далеч от Слънцето. Целият живот на Земята е възможен благодарение на земното магнитно поле и способността му да ни предпазва от космическата радиация, така че без магнитно поле животът, какъвто го познаваме, не би бил възможен.

Когато спускаемият апарат "ИнСайт" на НАСА пристига на Марс през ноември 2018 г.  той установява тътен на планетата. Досега е регистрирал стотици трусове. Ткалчич и колегата му, геофизикът Вейджиа Сун от Китайската академия на науките търсят трусове, които може да са останали незабелязани в данните от "ИнСайт". Така откриват 47 нови сеизмични събития. Повечето от тях приличат на вълновите форми на две земетресения в Cerberus Fossae от май и юли 2019 г., което предполага, че по-малките земетресения са свързани с по-големите.

Докато търсят причината за трусовете, изследователите откриват, че няма закономерност във времето на възникването им, което изключва влиянието на марсианската луна Фобос.

"Установихме, че тези марсиански трусове са се случвали многократно по всяко време на марсианския ден, докато марсианските земетресения, засечени и докладвани от НАСА в миналото, изглежда са били само през нощта, когато планетата е по-тиха", казва Ткалчич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай