Голям ден за електромобилите. Нови батерии

Какво ще се случи от 2025 година

Голям ден за електромобилите. Нови батерии | StandartNews.com

Младата американска компания 24M Technologies възнамерява да започне масово производство на иновативни тягови батерии с полутвърд електролит за електрически превозни средства през 2025 г. Kyocera и други японски производители ще произвеждат такива батерии по лиценз. Очаква се те да бъдат с 40% по-евтини от традиционните течни литиево-йонни батерии и много по-безопасни.

Индустрията за електрически превозни средства се нуждае от по-безопасни, с по-висок капацитет и по-евтини тягови батерии, без които не може да се реализира пълният потенциал на новия чист транспорт. Производството на литиеви батерии с течен електролит не може напълно да удовлетвори всички тези изисквания едновременно, въпреки че има напредък.

Батериите с напълно твърд електролит обещават да направят значителен пробив във всички аспекти, но масовото им производство едва ли ще започне преди 2027 г., отбелязва Nikkei Asian Review. Междинна алтернатива могат да бъдат батериите с „полутвърд” електролит.

По-специално, такива батерии се разработват от младата американска компания 24M Technologies. До известна степен Tesla възнамерява да следва нейните стъпки, като дори привлече към себе си един от водещите специалисти на 24M.

При пластичния електролит има по-малък риск от пожар, в сравнение с напълно твърдия електролит. Освен това производството на батерии с полутвърд електролит обещава да бъде с 40% по-евтино от производството на литиеви батерии с течен електролит, което ще осигури допълнителен стимул за преход към електрически превозни средства.

Самата 24M Technologies няма да произвежда иновативните батерии, като вместо това възнамерява да печели пари от продажбата на лицензи. Според японски източници, компанията планира да организира масово производство на батерии в Япония, Индия и Китай след 2025 г. чрез местни и чуждестранни изпълнители, включително Kyocera, която е лицензирала технологията. Тези производители, от своя страна, ще доставят батерии на производителите на автомобили в Азия, Европа и Съединените щати.

В същото време разработчикът не крие факта, че полутвърдите батерии имат по-малък капацитет от литиево-йонните или напълно твърдите батерии. Това е потенциален недостатък, защото когато се използват в електрически превозни средства, пробегът ще бъде по-малък от този на литиево-йонните батерии.

Новите батерии обещават да привлекат вниманието с по-ниски цени и повишена надеждност, а капацитетът им постепенно ще нараства и с течение на времето дори ще надхвърли характеристиките на традиционните литиеви батерии с течен електролит.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай