Германия разби най-зловредната хакерска компания в света

В продължение на години хакери изнудваха компании и правителствени агенции

Германия разби най-зловредната хакерска компания в света | StandartNews.com

С помощта на десетки партньорски служби Германия успя да блокира и спре най-зловредната хакерска компания в света "Куакбот" (Qakbot). Смята се, че тя е отговорна за хакерските атаки срещу хиляди компании и институции в света и е нанесла щети за стотици милиони евро.

В продължение на години хакери изнудваха компании и правителствени агенции чрез ботнета Qakbot.

Сега разследващите са превзели сървърите на зловредния софтуер в рамките на международна операция - с фокус върху Германия. В най-мащабната операция срещу киберпрестъпността са участвали освен германското разузнаване, също така Европол, Евроджъст, ФБР и службите на Нидерландия, Франция и Великобритания.

Сървърната инфраструктура на софтуера се е намирала в Германия. Разследващите са превзели инфраструктурата и са лишили окончателно извършителите от достъп до системите. Операторите и администраторите засега са неизвестни и се разследват по подозрение за бандитска дейност и търговско изнудване.

Qakbot, известен още като Qbot и Pinkslipbot, се смяташе за един от най-опасните зловредни програми в световен мащаб. Извършителите контролираха ботнет, който според докладите само през миналата година е включвал над 700 000 компютърни системи. Данните от компютъра се препращали към извършителите и заразеният компютър ставал част от ботнет - мрежа от компрометирани компютри. След това се използвал допълнителен зловреден софтуер за криптиране на данните на компютърната система с цел изнудване на жертвата.

Програмата е била използвана в продължение на поне десет години - мишени са били най-вече компании, здравни заведения и правителствени агенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай