Германия демонтира осем вятърни турбини, за да добие малко въглища

Това се прави, за да се гарантира енергийната сигурност на Германия, която продължава да се бори с последиците от енергийната криза

Германия демонтира осем вятърни турбини, за да добие малко въглища | StandartNews.com

Германският енергиен гигант RWE започна да демонтира няколко вятърни турбини, за да освободи място за разширяване на мината си за въглища в Харцвайлер. Общо осем вятърни турбини ще бъдат демонтирани. Това се прави, за да се гарантира енергийната сигурност на Германия, която продължава да се бори с последиците от енергийната криза, свързана със санкциите срещу Русия.

Разширяването на така наречената мина за кафяви въглища - най-мръсната по отношение на емисиите - е съгласувано с националните и регионалните власти. На компанията беше разрешено да добие допълнителни 15-20 млн. тона въглища от мината в замяна на обещание за постепенно прекратяване на въгледобива в страната до 2030 г. (8 години по-рано от предварително договореното). Германският министър на икономиката Роберт Хабек представи сделката като "правилно решение", а политикът от Зелената партия Оливер Криш определи разширяването на кариерата и по-ранното й прекратяване като "едно от най-големите постижения, които сме постигнали през последните години".

Трябва да се каже, че демонтираните вятърни турбини са били в експлоатация от около 10 години. В същото време фирмата, която ги е построила, вече не е ангажирана с проекта и е било трудно да се поддържат генераторите в работно състояние. Следователно демонтирането на съоръжението е обективно оправдано решение, въпреки че самото разширяване на добива на лигнитни въглища е силно критикувано от екоактивистите. Анализаторите до голяма степен са съгласни с тях. Според експертите на Аврора разширяването на открития рудник "Харцвайлер" ще доведе до превишаване на ангажиментите на страната по отношение на изменението на климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай