FV2 на Toyota усеща емоциите на водача

FV2 на Toyota усеща емоциите на водача | StandartNews.com

За какво мечтаят милионите фенове на автомобилите, за които шофирането не е просто хоби, а стил на живот? В Toyota са убедени, че на съвременните коли не им достига истинска обратна връзка - способност да разбират какво чувства човекът зад волана и да реагират по подходящ начин на неговите емоции. В навечерието на автомобилното изложение Tokyo Motor Show 2013 японската компания показа концептуален модел, който ще може да осъществява "дълбока емоционална връзка" със своя собственик. Компактният четириколесен автомобил буквално ще "чете" настроението на водача, като оценява поведението му и неговото емоционално състояние.

В блога на компанията е посочено, че "взаимоотношенията между шофьорите и автомобилите ще се развиват на основата на доверието и разбирането между тях, подобно на това при коня и ездача". В основата на тези отношения стои технологията, която Toyota разработва в рамките на своя проект Toyota Heart Project.
Прототипът FV2 използва устройство за разпознаване на говора и изражението на лицето, за да определи настроението на водача и да адаптира към него собствените си системи. На дисплея, който е разположен на предното стъкло на автомобила, се изобразява навигационната и другата информация - GPS, скорост, пробег. Ако колата "почувства", че шофьорът например започва да се ядосва, цветът на дисплея се променя с преобладаващи червени цветове. Това означава, че на човека зад волана му е време да се успокои. FV2, подобно на други прототипи на компанията, има доста необикновен външен вид. Японците са избрали нестандартна диагонална схема на разположение на колелата, а освен това автомобилът може да променя цветовия си облик и да "показва" изображения (цифрова аерогравия) "по желание на собственика". Но дори това не е най-главното в конструкцията на концепта - водачът ще заеме "стоящо" положение и ще управлява автомобила чрез движението на тялото си. Именно поради тази причина в FV2 няма кормило. За да промени посоката на движение, шофьорът трябва просто да се наклони леко на една страна. А за да увеличи или намали скоростта, трябва да се наклони напред или назад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай