Facebook призна Косово

Facebook призна Косово | StandartNews.com

Косово бе признат като регион от социалната мрежа Facebook, след продължителна кампания от хиляди доброволци и "дигитални дипломати".

Косово обяви независимостта си през 2008 г. и оттогава е било признато от някои европейски страни и САЩ. Но до неотдавнашната промяна, около 200 000 косовски потребители на Facebook трябваше да се регистрират като граждани на Сърбия. Малката територия не е била призната от около половината от народите по света, включително и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН като Русия.

Петрит Селими, заместник-министър на външните работи на Косово, заяви, че е "въодушевен" от този ход на Facebook. Това е кулминацията на "важна част от дипломатическите усилия на една млада република", каза той. 

Признанието идва в резултат на Националната стратегия "Дигитална дипломация", при които хиляди доброволци (Косово има 75% интернет проникване) многократно изпращат запитвания на Facebook и други уеб компании да добавят Косово към списъка с разпознати държави.

Подобни признания от онлайн платформи се превръща във все по-актуален проблем за територии със спорен суверенитет. Google си навлече гнева на Министерството на външните работи на Израел за промяна на палестинското издание от "палестински територии" към "Палестина".

Селими признава, че ходът от страна на Facebook по въпроса за Косово не е политически, нито е свързан с по-широките усилия за постигане на членство в ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай