Европейската космическа агенция не възнамерява да изпраща астронавти на китайската космическа станция

В средата на 2018 г. Китай покани държавите - членки на ООН, да си сътрудничат с неговата национална космическа станция

Европейската космическа агенция не възнамерява да изпраща астронавти на китайската космическа станция | StandartNews.com

Европейската космическа агенция (ЕКА) не възнамерява да изпрати свои астронавти на китайската космическа станция "Тянгун". Информационна агенция ТАСС писа за това, позовавайки се на думите на ръководителя на ЕКА Йозеф Ашбахер.

"Понастоящем ЕКА няма финансови или политически възможности да участва в китайския проект за орбитална станция", заяви Ашбахер по време на неотдавнашна пресконференция. Той също така отбеляза, че в момента агенцията е заета с изпълнението на ангажимента си за работа на Международната космическа станция (МКС).

Припомняме, че в средата на 2018 г. Китай покани държавите - членки на ООН, да си сътрудничат с неговата национална космическа станция. През 2021 г. китайските власти обявиха, че 17 държави са проявили интерес към съвместни изследвания на космическата станция "Тянгун". В края на миналата година Службата за програмиране на пилотирани космически полети на Китай съобщи, че е получила предложения за чуждестранни астронавти, които да участват в мисии на станцията "Тянгун".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай