Европейската комисия започва задълбочено разследване на поглъщането на iRobot от страна на Amazon

Amazon обяви покупката на iRobot като част от усилията си да разшири присъствието си на пазара на интелигентни домове миналата година

Европейската комисия започва задълбочено разследване на поглъщането на iRobot от страна на Amazon | StandartNews.com

В четвъртък Европейската комисия заяви, че е започнала пълно и "задълбочено" разследване на придобиването на производителя на прахосмукачки iRobot от Amazon за 1,7 млрд. долара. Изпълнителният орган на ЕС заяви, че е загрижен, че сделката може да ограничи конкуренцията на пазара на тези продукти и допълнително да засили позицията на Amazon като онлайн магазин.

Ако опасенията му се потвърдят в хода на разследването, органът за защита на конкуренцията на ЕС има право да блокира сделката. След съобщението на Комисията акциите на iRobot останаха без промяна, съобщи CNBC.

По-специално, Комисията е загрижена, че Amazon може да промени резултатите от търсенето за милиони потребители на пазара в полза на продуктите на iRobot, като по този начин постави преките конкуренти Shark и Dyson в неблагоприятно маркетингово положение. И двете компании също произвеждат прахосмукачки-роботи. Освен това Европейската комисия изрази загриженост относно потенциалното използване от страна на Amazon на базата данни на потребителите на iRobot, което би могло да ѝ даде "значително предимство" пред конкурентите и да "повиши прага за навлизане на пазара и по-нататъшен растеж" за настоящите или бъдещите ѝ конкуренти.

"Комисията ще проведе задълбочено разследване на последиците от предложената сделка, за да определи дали първоначалните опасения за конкуренцията се потвърждават", се казва в изявление на регулатора.

Amazon обяви покупката на iRobot като част от усилията си да разшири присъствието си на пазара на интелигентни домове миналата година. Органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство (CMA) одобри сделката през юли тази година. Според CNBC обаче подробностите по сделката все още се разглеждат от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), която също е имала някои въпроси по нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай