Европейската комисия иска да глоби Intel с 1,06 млрд. евро

ЕК обжалва съдебното решение, с което вече веднъж бе отменена глобата

Европейската комисия иска да глоби Intel с 1,06 млрд. евро | StandartNews.com

Европейската комисия е подала жалба срещу съдебно решение от януари, с което беше отменена глобата от 1,06 млрд. евро срещу Intel за нелоялна конкуренция с AMD. Делото се води от много години и се отнася до споразумения между Intel и някои партньори, които са получили отстъпки за това, че не са предпочели чипове на AMD.

Глобата беше наложена през 2009 г., когато Европейската комисия призна Intel за виновна за нелоялна конкуренция - според версията на агенцията компанията е давала отстъпки на Dell, HP и Lenovo за техните продукти, така че производителите да предпочитат нейните продукти пред тези на конкурента ѝ AMD. Според съда незаконните отношения са продължили от октомври 2002 г. до декември 2007 г., въпреки че AMD е подала жалби през 2000 г. и 2003 г. Съобщава се, че Intel е извършила плащания и на германския търговец на дребно на електроника Media Saturn Holding, който в замяна е трябвало да продава компютри, работещи предимно с нейни процесори.

Към момента на постановяване на решението глобата е най-голямата, налагана някога от Европейската комисия за злоупотреба с господстващо положение на пазара. Intel обаче не се признава за виновен, обжалва през 2012 г. и оттогава иска пълна отмяна на решението. През 2014 г. жалбата е отхвърлена, а през 2017 г. върховният съд я връща за преразглеждане, като се съгласява с аргументите на дружеството, че отстъпките и плащанията са били разследвани в нарушение на процедурата и не е било установено тяхното въздействие върху конкуренцията.

През януари миналата година Съдът на Европейския съюз постанови, че регулаторът е допуснал редица грешки при налагането на глобата и че решението му "съгласно действащите правни норми не позволява да се установи, че разглежданите отстъпки са имали или биха могли да имат антиконкурентни последици". Intel приветства решението и твърди, че отстъпките, предоставени на партньорите, са законни и не са в разрез с конкуренцията. Европейската комисия обаче реши друго и обжалва, което означава, че дългогодишният съдебен процес ще продължи.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай