Ето каква е стратегията на Tesla за стимулиране на продажбите

Компанията намалява цените на своите автомобили

Ето каква е стратегията на Tesla за стимулиране на продажбите | StandartNews.com

Tesla може да е сравнително новa компания в сравнение с GM и Ford, но е възприела стара тактика в индустрията: ценови войни.

Автомобилният производител понижи цената на своите автомобили в САЩ и Китай многократно от миналата есен. И всякакви спекулации, че това ще спре през 2023 г., приключиха през януари, когато Tesla драстично намали цените с още 20%. 

Сега компанията отново сваля цените - този път за по-високия клас и остарели автомобили Model S и Model X - с $5000 всяка, според нейния уебсайт. Базовият Model S, вариант с двойно задвижване на четирите колела, сега струва $84 990 . Model X струва $94 990.

Седанът Model 3 и Model Y също са по-ниски съответно с $1000 и $2000.

Tesla намали цените в САЩ, тъй като изискванията за получаване на федерален данъчен кредит от $7500 се затягат. Tesla каза, че въз основа на новите насоки на IRS кредитът от $7500 ще бъде намален за Model 3 със задно предаване на 18 април до $3750.

Въпреки че понижаването на цените може да увеличи продажбите, то си има цена. Tesla се радва на един от най-високите автомобилни маржове в сектора. Продажбата на своите превозни средства на по-ниски цени може да намали този марж на печалбата, освен ако не успее да намали разходите другаде. А намаленията на цените не могат да продължават вечно.

Тенденцията за намаляване на цените започна през октомври, когато  Tesla обяви намаления на цените в Китай до 9% за Model 3 и Model Y. Още тази година цената на базовия Model Y е с 20% по-ниска, отколкото беше в края на 2022 г.

Намаленията на цените продължават, докато Tesla настоява да разшири дейността си и да произведе 1,8 милиона автомобила през 2023 г. Главният изпълнителен директор Илон Мъск каза по време на разговора за приходите на компанията за четвъртото тримесечие и за цялата година през януари, че компанията има „потенциала да направи 2 милиона автомобила тази година.”

Tesla съобщи в неделя, че е доставила  422 875 електрически превозни средства през първото тримесечие на 2023 г., надминавайки прогнозите на Wall Street за около 420 000 единици. Компанията е произвела 440 808 автомобила през същия период. През четвъртото тримесечие на 2022 г. Tesla е доставила 405 278  и е произвела 439 701 бройки. Тези доставки за четвъртото тримесечие също бяха рекордни резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай