ЕС, САЩ и 32 други държави подписват „Декларация за бъдещето на Интернет“

Интернет трябва да засили основните демократични принципи, основните свободи и правата на човека

ЕС, САЩ и 32 други държави подписват „Декларация за бъдещето на Интернет“ | StandartNews.com

Европейският съюз, Съединените щати и няколко международни партньори предложиха Декларация за бъдещето на Интернет, в която се излагат визията и принципите на надежден интернет. Партньорите подкрепят бъдеще за Интернет, който е отворен, безплатен, глобален, оперативно съвместим, надежден и сигурен и потвърждават своя ангажимент за защита и зачитане на човешките права онлайн и в целия дигитален свят. Досега 60 партньори са подкрепили Декларацията, включително всички държави-членки на ЕС, като се очаква още страни да последват примера й през следващите седмици. 

Декларацията за бъдещето на интернет е в съответствие с правата и принципите в ЕС и се основава на Декларацията за цифровите права и принципи, която Комисията предложи да подпише съвместно с Европейския парламент и Съвета на Европейски съюз.

„Интернет събра човечеството, както никога досега в историята. Днес за първи път страни с единомислие от цял ​​свят излагат споделена визия за бъдещето на интернет, за да се уверят, че ценностите, които поддържаме офлайн, също са защитени онлайн, за да направят интернет безопасен място и доверено пространство за всеки и да гарантираме, че Интернет служи на нашата индивидуална свобода. Защото бъдещето на интернет е и бъдещето на демокрацията, на човечеството.”, коментира Урсула  фон дер Лайен, председател на Европейската комисия:

Декларацията за бъдещето на интернет беше лансирана и на хибридно събитие във Вашингтон, окръг Колумбия, организирано от Съвета за национална сигурност на Белия дом. 

Партньорите в Декларацията споделят убеждението, че Интернет трябва да функционира като единна, децентрализирана мрежа от мрежи, където цифровите технологии се използват по надежден начин, избягвайки нечестната дискриминация между лицата и позволявайки оспорваемост на онлайн платформите и за лоялна конкуренция между бизнеса .

При стартирането на тази декларация партньорите също така изразяват силната си загриженост относно потискането на свободите в интернет от някои авторитарни правителства, използването на цифрови инструменти за нарушаване на правата на човека, нарастващото въздействие на кибератаките, разпространението на незаконно съдържание и дезинформация и прекомерната концентрация на икономическа мощ. Те се ангажират да си сътрудничат за справяне с тези развития и рискове. Те също така споделят визията, че цифровите технологии имат потенциал да насърчават свързаността, демокрацията, мира, върховенството на закона и устойчивото развитие .

Партньорите ще работят заедно, за да продължат да изпълняват обещанието за свързване на човечеството и ще превърнат принципите на Декларацията в конкретни политики и действия, като същевременно зачитат своята регулаторна автономия, се казва в съобщение на ЕС. Други заинтересовани страни ще бъдат поканени, включително от гражданското общество и индустрията, да подкрепят Декларацията и да улеснят нейното прилагане. Партньорите ще популяризират тези принципи в световен мащаб, в рамките на многостранната система.

Въпреки че Декларацията и нейните ръководни принципи не са правно обвързващи, тя трябва да се използва като отправна точка за създателите на обществени политики, както и за гражданите, бизнеса и организациите на гражданското общество.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай