ЕС отново отлага решението за признаване на лития за токсично вещество

Tова може да засегне сериозно местното производство на батерии

ЕС отново отлага решението за признаване на лития за токсично вещество | StandartNews.com

ЕС отложи за втори път признаването на лития за токсично вещество, като насрочи обсъждането на въпроса за следващата година. Органите на Европейския съюз се разкъсват между важността на опазването на околната среда и изискванията на бизнеса. Рестрикциите по отношение на лития ще принудят предприятията да подхождат внимателно към употребата му, което ще повиши разходите и ще направи произведените в Европа батерии значително по-скъпи от китайските, корейските и дори американските литиеви батерии.

Производителите по целия свят са запленени от Закона за намаляване на инфлацията, подписан в САЩ това лято. Документът продължава да бъде противоречив и не напълно разбран, но като цяло той защитава американското производство във всички ключови позиции - от добива на ресурси до производството с голям капацитет. Ползите и субсидиите ще бъдат предоставени на онези, които започнат да произвеждат в САЩ или са включени като официални доставчици. Властите на стратегическите съюзници на САЩ трябва да реагират на това или ще останат без най-големите производствени, енергийни и финансови ресурси.

"В момент, когато други страни, като САЩ, отварят вратите си, премахват бариерите и залагат парите на данъкоплатците си, за да привлекат стратегически и да изградят вериги за доставки на метали за батерии, Европа поставя бариери пред компаниите на този пазар", казва Ричард Тейлър, директор-основател на Green Lithium Refining Ltd. - Ако условията в Европа не са привлекателни, компаниите няма да се стремят да установят дейността си там.

Европа разполага с документ, който отчасти насърчава създаването на производства в Съюза, използващи редкоземни суровини - Законът за критичните суровини. Класифицирането на лития като токсично вещество ще го постави извън обхвата на този закон и ще го направи непривлекателен за инвестиции и развитие на производството. И дори в най-екологичната област - рециклирането - е малко вероятно да се насърчат безопасни практики за рециклиране на литиеви батерии в ЕС.

Индикатор за настроенията на европейските инвеститори в производството и рециклирането на литиеви батерии е шведската компания Northvolt AB. През май тази година компанията започна да произвежда батерии за електрически автомобили, произведени в Европа. Тя планира да построи още няколко централи, така че до 2026 г. да може да произвежда до 60 гигаватчаса годишно, което е равносилно на поставянето на тягова батерия в един милион електрически автомобила.

Освен това Northvolt изгражда съоръжения за рециклиране на използвани литиеви батерии с надеждата да върне ценната суровина в експлоатация. Ако литият бъде признат за токсичен в ЕС, компанията ще трябва да направи значителни промени в дейността си, а произтичащата от това несигурност заплашва да забави планираните инвестиции или дори да ги отмени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай