Чудо! Дрон с дефибрилатор спаси мъж

Случката се е разиграла в Швеция

Чудо! Дрон с дефибрилатор спаси мъж | StandartNews.com

Мъж от Швеция оцеля на косъм от смъртта, благодарение на бързите действия на няколко добри самаряни и дрон за спешна медицинска помощ. Случката е споделена в  прессъобщение на производителя на дронове Everdrone.

Мъжът е гребал сняг извън дома си през декември, когато е получил сърдечен удар. За щастие, лекар на име Мустафа Али е минавал наоколо, когато е видял как мъжът се строполява на алеята си. Медикът е приложил първа помощ и е помолил случаен човек да се обади на спешна помощ.

„Само минути по-късно видях нещо да лети над главата ми“, спомня си Али. „Беше дрон с дефибрилатор!“

Дронът е създаден и управляван от Everdrone като част от неговата услуга за спешна медицинска помощ. Работейки съвместно с местните медицински служители, компанията е успяла да достави дефибрилатор на мястото за минути.

В крайна сметка, лекарят е успял да го използва, за да спаси живота на 71-годишния човек.

„Не мога да опиша с думи колко съм благодарен на тази нова технология и бързата доставка на дефибрилатора“, посочва шведът. „Ако не беше дронът, вероятно нямаше да съм тук.

Понастоящем услугата се предлага само в Швеция и то за около 200 000 жители. От Everdrone обаче планират да разширят достъпа ѝ до повече места в Европа още тази година.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай