До 2027 г. половината от всички iPhone-и може да се произвеждат в Индия

За да изземат половината от всички поръчки за производство на iPhone до 2027 г., индийските заводи ще трябва да се постараят много

До 2027 г. половината от всички iPhone-и може да се произвеждат в Индия | StandartNews.com

Санкциите на САЩ и последиците от пандемията принуждават директорите на Apple да погледнат към Индия и Виетнам като към алтернативни страни за разполагане на производствените си мощности. Според някои оценки до 2027 г. до половината от всички iPhone-и ще се сглобяват в Индия, въпреки че в момента страната има не повече от 5% дял в тази област.

Такава е прогнозата на анализаторите на DigiTimes Research, отбелязана от South China Morning Post. Сега Индия е осмата по важност страна във веригата за доставки на Apple, където се намират 278-те фабрики на двете компании, които произвеждат продукти за нея. Всъщност това им позволява да претендират за едва 2,3% от цялата верига за доставки на Apple. Виетнам е на четиринадесето място с две компании, които управляват 160 единици, а делът на страната във веригата за доставки е по-малко от 1,3%. В Китай се намират 121 доставчици на Apple с 2360 локации, което представлява 19,3% според Bloomberg.

Накратко, за да изземат половината от всички поръчки за производство на iPhone до 2027 г., индийските заводи ще трябва да се постараят много. Тази прогноза е още по-амбициозна от оценката на JPMorgan, в която се споменава готовността на Индия да произвежда до една четвърт от всички iPhone-и до 2025 г. През последните три тримесечия на миналата година Индия удвои доставките на смартфони на Apple в сравнение със същия период на 2021 г.

Тайванската компания Wistron започна да сглобява iPhone SE в Индия през 2017 г. Миналата есен сглобяването на iPhone 14 в Индия започна с минимално закъснение спрямо Китай. Известният анализатор Минг-Чи Куо смята, че към момента на дебюта на фамилията iPhone 15 тази година сглобяването на смартфоните от следващо поколение ще започне в Индия в синхрон с Китай. Според анализаторите на State of Flux основното предизвикателство пред индийските доставчици на Apple сега е способността да повишат нивото на качеството на продуктите до изискванията на клиента в кратки срокове. На китайските изпълнители на Apple им бяха необходими години, за да направят това, а индийските им конкуренти няма да имат време да се оттеглят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай