Биотехнологичният стартъп на Илон Мъск Neuralink ще предлага мозъчни импланти на пациенти с парализа

Мъск работи върху идеята Neuralink да използва импланти за свързване на човешкия мозък с компютър

Биотехнологичният стартъп на Илон Мъск Neuralink ще предлага мозъчни импланти на пациенти с парализа | StandartNews.com

Биотехнологичният стартъп на Илон Мъск Neuralink ще предлага мозъчни импланти на пациенти с парализа като част от проучването PRIME, съобщиха от компанията. PRIME, съкратено от Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface, се извършва, за да се оцени както безопасността, така и функционалността на импланта.

На пациентите от изпитването ще бъде хирургически поставен чип в частта от мозъка, която контролира движението. След това чипът, инсталиран от робот, ще записва и изпраща мозъчни сигнали към приложение, като първоначалната цел е „да се даде възможност на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура само с помощта на мислите си“, пише компанията.

Мъск работи върху целта на Neuralink да използва импланти за свързване на човешкия мозък с компютър от пет години, но досега  е тествала само върху животни. Компанията също беше подложена на строг контрол, след като маймуна умря при тестване на проект през 2022 г. като част от усилията да накара животното да играе Pong, една от първите видео игри.

През май Neuralink съобщи в туит, че е получил разрешение от FDA (Американската администрация по храните и лекарствата) за клинични изпитвания върху хора. Откриването на изпитанията върху хора също идва повече от месец, след като стартъпът за мозъчни чипове набра 280 милиона долара в кръг за набиране на средства, ръководен от Founders Fund, базирана в Сан Франциско фирма за рисков капитал, създадена от Питър Тийл, милиардер, който беше съосновател в PayPal.

Преди мозъчните импланти на Neuralink да достигнат до широкия пазар, те ще се нуждаят от регулаторно одобрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай