Бил Гейтс: AI може да убие Google Search и Amazon, каквито ги познаваме

Технологията може радикално да промени поведението на потребителите

Бил Гейтс: AI може да убие Google Search и Amazon, каквито ги познаваме | StandartNews.com

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че бъдещата водеща компания в областта на изкуствения интелект вероятно ще е създала личен дигитален агент, който може да изпълнява определени задачи за хората.

Технологията ще бъде толкова дълбока, че може радикално да промени поведението на потребителите, което ще доведе до това, че хората никога няма да се налага да посещават уебсайт за търсене, да използват определени инструменти за продуктивност или да пазаруват от Amazon. 

Този все още неразработен AI асистент ще може да разбере нуждите и навиците на хората и ще им помогне да „четат нещата, които нямате време да прочетете“, каза Гейтспо време на събитие на Goldman Sachs и SV Angel в Сан Франсиско по темата за изкуствения интелект.

Гейтс каза, че има петдесет на петдесет шанса този бъдещ победител в ИИ да бъде или стартиращ бизнес, или технологичен гигант.

По думите му ще отнеме време, докато този бъдещ дигитален агент стане готов за масова употреба. Дотогава компаниите ще продължат да вграждат така наречените генеративни AI технологии, подобни на популярния ChatGPT на OpenAI в собствените си продукти.

Въпреки че вътрешното функциониране на човешкия мозък все още е загадка за учените, Гейтс вярва, че човечеството се доближава до създаването на полезни лекарства за лечение на болести като Алцхаймер, като изпитанията върху хора за новите лекарства вероятно ще се проведат след десет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай