БАЕМ реагира за случаите на управление на е-тротинетки с превишена скорост

Единици безотговорни водачи могат да компрометират една безопасна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани

БАЕМ реагира за случаите на управление на е-тротинетки с превишена скорост | StandartNews.com

Единици безотговорни водачи могат да компрометират една безопасна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани

 

Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) реагира на медийните публикации за случаи на управление на електрически тротинетки по пътната мрежа в София със скорост, значително превишаваща позволената и на моменти дори доближаваща 100 км/час. В редакцията получихме тяхната позиция, в която асоциацията определя подобно поведение като безотговорно и призовава органите на реда да санкционират въпросните водачи съгласно Закона за движение по пътищата.

Управлението на електрически тротинетки с превишена скорост не само застрашава живота и здравето на самия водач на тротинетка, а и на останалите участници в движението, на които се налага да се съобразяват с неговото опасно каране. Не на последно място то компрометира електрическите тротинетки като една по-безопасна алтернатива за придвижване, обичана от мнозина, допълват още от БАЕМ.

Българската асоциация за електромобилност е създадена, за да развива и популяризира електрическите тротинетки като екологична, удобна и най-вече безопасна форма на транспорт, която може да допринесе много за една по-добра градска среда. Статистиката показва по категоричен начин, че тези персонални транспортни средства са много по-безопасни, в сравнение с автомобилите и редица други алтернативи за придвижване, разясняват от Асоциацията и обръщат внимание, че това не премахва от водачите на тротинетки отговорността да ги управляват, съобразявайки се със законовите ограничения и с изискванията за безопасност на пътя.

От Българската асоциация за електромобилност припомнят, че според Закона за движение по пътищата, максимално допустимата скорост, която водач на електрическа тротинетка може да развие, е 25 км/ч., както и че такива персонални превозни средства могат да се движат само по пътища и улици, където позволената скорост е до 50 км/час. В противен случай законът предвижда глоби.

Асоциацията провежда и информационна кампания за популяризиране на безопасното управление на тротинетки, а повече информация е достъпна на baem.bg.

Управителният съвет на БАЕМ призовават единици безотговорни водачи да не компрометират една иновативна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани на София и останалите български градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай