Автомобилна навигация с head-up дисплей

Автомобилна навигация с head-up дисплей | StandartNews.com

Доста необикновена автомобилна 3D навигация с прозрачен дисплей пусна компания JVC Kenwood. Основното в нея е, че тя има head-up дисплей (HUD), какъвто се използва в най-новите пътнически самолети, а в по-малък размер и от доста автомобилни производители.

В комплекта на модела JVC Kenwood MDV-737HUD освен традиционния централен (главен) модул с екран от течни кристали има допълнителен head-up дисплей. Той се закрепва на предното стъкло на автомобила, до огледалото за обратно виждане. По-точно е да се каже, че огледалото се закрепва върху специалната приставка на навигационната система.

Главният модул на MDV-737HUD е снабден със съвременна мултимедийна система, която включва USB порт, Bluetooth, TV тунер, слот за SD карта и CD/DVD плеър. Прозрачният HUD е разработен на базата на D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplification) технологията. Използва се също така технологията LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Тя се базира на течни кристали, поместени върху отразяваща силициева подложка и е разработена за своите проектори от самата японска компания JVC. HUD на навигацията дублира цялата най-важна информация за пътя от главния модул.

Така например, на сложно кръстовище ще изобрази в 3D формат голяма стрелка в съответното направление, предупреждаваща за завой.

Твърди се, че новата навигационна система ще струва около 2500 долара. Доста скъпо, но японците се надяват тя наистина да стане ценен помощник на водачите. В крайна сметка те са свикнали повече да гледат в огледалото за обратно виждане, отколкото в централната конзола на автомобила. Новата навигационна система на JVC дава възможност, когато гледате в него, едновременно да виждате местонахождението на автомобила си на картата и да преценявате посоката на движение. Според компанията JVC Kenwood MDV-737HUD ще помогне да бъдат избегнати инциденти, които се случват, когато водачът отвлича вниманието си към централната конзола. С новото устройство необходимостта да гледате надолу или встрани отпада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай