Сряда,

Австралия обсъжда закон, който да идентифицира троловете в интернет

От: Катерина Митева -
114
Австралия обсъжда закон, който да идентифицира троловете в интернет
A
A
A

Австралия скоро може да затрудни живота на интернет троловете. Ройтерс съобщава, че премиерът на страната Скот Морисън е разкрил планове за законодателство, което в някои случаи може да принуди социалните мрежи да разкрият самоличността на тролове и други потребители, които правят клеветнически коментари.

Механизмът за оплакване ще изисква онлайн платформите да премахват такива враждебни публикации. Ако не го направят, съдебната система може да нареди на даден сайт да предостави съответните подробности за нарушителя.

Морисън оприличи сегашния интернет на „Див Запад“, където анонимните нападатели могат наистина да „наранят хората“.

Предложените закони идват седмици след като Върховният съд на Австралия постанови, че медийните компании могат да бъдат държани отговорни за коментари във Facebook публикации. CNN ограничи достъпа до своите Facebook страници в страната поради тези промени.

Предвиденото законодателство би направило още една стъпка напред, като налага определени действия, ако дадена публикация се счита за рискова. Този ход обаче повдига и някои въпроси за поверителност и опазване на лични данни. Освен това, все още не е ясно какво точно би представлявало престъпление, достатъчно сериозно, за да наложи разкриване на самоличност.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com