Audi увеличава доставките на електрически коли

Големите компании преминават към електромобили от премиум ценовия сегмент

Audi увеличава доставките на електрически коли | StandartNews.com

Големите автомобилни компании започват да преминават към електромобили от премиум ценовия сегмент и тази стратегия се отплаща. Достатъчно е да погледнем статистиката за продажбите на Audi, част от Volkswagen Group. През първото тримесечие на тази година тя е увеличила броя на доставените електромобили с 43% до 34 584 единици в сравнение със същия период на предходната година.

Q4 e-tron е отговорен за 21 299 от този брой, други 9 693 електромобила са Audi e-tron или Q8 e-tron, а останалите 2 997 са Audi e-tron GT. Като цяло електромобилите на тази марка успяха да увеличат своя дял в структурата на доставките на автомобили Audi от 6,2 на 8,2 процента в края на първото тримесечие. Напомняме, че Audi възнамерява да представя само електрически автомобили от 2026 г., въпреки че производството на по-стари модели с двигатели с вътрешно горене ще остане до 2033 г. До средата на това десетилетие Audi възнамерява да представи 10 нови модела електромобили, като през следващите пет години ще бъдат похарчени 28 млрд. евро за тяхното разработване и дигитализиране на целия бизнес.

Тази година Audi ще пусне на пазара кросоувъра Q6 e-tron, който е базиран на платформата PPE, разработена съвместно с Porsche, която използва 800-волтова високоволтова мрежа, позволяваща по-бързо попълване на пробега в станциите за бързо зареждане. Автомобилът ще се появи на пазара през втората половина на годината, като предсерийният прототип вече беше показан от компанията по време на тестовете през март (на снимката горе).

Когато става въпрос директно за броя на произведените електрически автомобили Audi, броят им се е увеличил повече от два пъти до 47 660 през първото тримесечие. Този напредък в сравнение със същия период на миналата година стана възможен благодарение на подобрената наличност на полупроводникови компоненти. На китайския пазар обаче обемът на доставките на електромобили Audi намаля с почти 16% на годишна база през първото тримесечие. Ръководството е склонно да отдаде това на производствените проблеми, предизвикани от миналогодишните блокирания на производството в Китай, но като цяло продуктите на Volkswagen в сегмента на електромобилите на местния пазар започват да отстъпват на китайските марки по отношение на характеристики и оборудване.

През първото тримесечие Audi произвежда с 8% повече автомобили от всички видове в сравнение с предходната година, а приходите нарастват с 18,2% до 16,9 млрд. евро, но оперативната печалба спада с 60% поради проблеми с наличността на компоненти и нарастващите цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай