Apple отчита рекордни приходи - над 97 милиарда щ. долара

На 29 април компанията публикува тримесечните си резултати

Apple отчита рекордни приходи - над 97 милиарда щ. долара | StandartNews.com

Много успешно второ финансово тримесечие за Apple. То приключи на 26 март, а днес компанията обобщи резултатите. В Купертино отчитат рекордни приходи.

Приходите на Apple възлизат на 97,3 млрд. щатски долара, което е с 9% повече на годишна база спрямо тримесечието, завършващо през март 2021 г. Добрите продажби увеличават и печалбата на акция до 1,52 щ. долара.

Съветът на директорите на компанията реши да увеличи паричния дивидент на 0,23 долара на обикновена акция (с 5% повече от обичайното). "Бонусите ще бъдат изплатени на 12 май на тези, които са притежавали акции към 9 май.

Тим Кук беше развълнуван от новината. Той спомена, че компанията работи усилено и се стреми да създава най-добрите иновативни продукти. Беше отбелязан и напредъкът и амбицията на Apple да стане въглеродно неутрална по веригата за доставка на продукти до 2030 г.

Финансовият директор на Apple Лука Маестри заяви, че подразделението за услуги на компанията също е отбелязало рекордни приходи. Той добави, че продажбите на iPhone, Mac, носими устройства, продукти за дома и аксесоари са били рекордни. За сравнение са взети подобни месеци от предишни години.

Apple вече не съобщава подробно за продажбите на своите продукти, а прави разбивка на приходите по категории:

    iPhone: 50,57 милиарда щ. долара (ръст от 5,5% на годишна база)

    Mac: 10,43 милиарда щ. долара (ръст от 14,3% на годишна база)

    iPad: 7,65 милиарда щ. долара (спад с 2,2% на годишна база)

    Устройства за носене: 8,82 милиарда щ. долара (ръст от 12,2% на годишна база)

    Услуги: 19,82 милиарда щ. долара (ръст от 17,2% на годишна база)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай