Apple обяви къде мести производства заради Китай

Отдалечаването от Поднебесната империя обаче ще е трудно

Apple обяви къде мести производства заради Китай | StandartNews.com

Според The Wall Street Journal неотдавнашните размирици и блокиране на обекти в Джънджоу, Китай, само са засилили решимостта на Apple да увеличи дела на продуктите, произведени в Индия и Виетнам. Реформирането на съществуващата от десетилетия екосистема обаче няма да е лесно, а и Китай все още има предимство пред най-близките си съседи, тъй като има статут на място за производство на Apple.

Според източника, Apple е възложила на изпълнителите и доставчиците да развият производството извън Китай. Особено внимание ще се обърне на развитието на компетенции, които ще позволят на предприятията извън Китай да овладеят производството на нови модели и видове продукти за Apple. Засега само китайските предприятия от контрагентите на компанията разполагат с такива възможности, докато Индия и Виетнам могат да претендират основно за производството на вече познати и доказани продукти.

Един от проблемите, които биха могли да попречат на този план, е забавянето на световната икономика. За да развие потенциала на нови предприятия извън Китай, Apple трябва да изпрати свои специалисти там, а разширяването на персонала им в условията на икономическа криза става проблематично. В дългосрочен план известният анализатор Минг-Чи Куо смята, че целта на Apple е да увеличи дела на доставките на iPhone от Индия до 40% или 45%, в сравнение с настоящите по-малко от 10%.

Според експерта виетнамските доставчици на Apple ще се съсредоточат върху производството на други устройства на Apple, като лаптопи, смарт часовници и слушалки AirPods. Според други източници партньорите на Apple в Индия и Виетнам може да се сблъскат със специфични проблеми, когато се опитват да пресъздадат производствената екосистема, която съществува в Китай. Например Виетнам тривиално страда от недостиг на работници, тъй като при население от около 100 милиона души за страната е просто трудно да наеме стотици хиляди работници. Само в основните си предприятия в Джънджоу, Китай, тайванската компания Foxconn наема около 300 000 души.

Въпреки че Индия разполага с впечатляваща работна сила, тя не може да предостави на партньорите на Apple същата единна и предвидима политика на взаимодействие с местните власти, както Китай. Както обясняват специалистите, всеки щат в Индия може да наложи свои собствени изисквания за създаване на нови производствени мощности от чуждестранни компании и те се променят непредсказуемо в определени моменти. От друга страна, в Китай местните власти имат благоприятно отношение към инвестициите на тайванските производители. Само на предприятието в Джънджоу се падат 32 млрд. долара от китайския износ през 2019 г., а на Foxconn Group се падат до 3,9% от стойността на китайския износ през 2021 г.

Foxconn се опитва да се справи с проблемите в Джънджоу, като премества оборудването си на 1600 км в Шънджън, където също има големи заводи, обслужващи интересите на Apple. Това позволи частично да се компенсира загубата на производителност във фабриките в Джънджоу. Отбелязва се, че китайските младежи вече не са толкова благосклонни към идеята да работят в такива предприятия, както преди, а за самия Китай проблемът с намирането на персонал може да стане още по-остър. Един от начините, по които Apple обмисля как да диверсифицира рисковете, е да привлече други компании, освен Foxconn, да произвеждат продукти в КНР. Luxshare, Pegatron и Wingtech Technology биха могли да играят тази роля. Чрез разпръскване на бизнеса на изпълнителите в Китай Apple ще намали рисковете, свързани с високата им географска концентрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай