Антикитайските санкции засягат печалбите един от най-големите производители на сървъри в света

Спадът в печалбите на Inspur Group ще бъде 60-70%, а в приходите - с -30%.

Антикитайските санкции засягат печалбите един от най-големите производители на сървъри в света | StandartNews.com

Китайската компания Inspur Group, третият по големина доставчик на сървърно оборудване в света, предупреди инвеститорите за проблеми - финансовите ѝ резултати за първата половина на годината вероятно ще бъдат много по-лоши от предварително прогнозираните. Според The Register причината за спада на печалбата са ограниченията върху доставките на полупроводници, наложени на Китай от редица държави, начело със САЩ.

Inspur има доста клиенти, не само в Китай, но и сред световните дистрибутори, както и редица партньорства със западни ИТ гиганти като IBM или Cisco. Въпреки това налагането на санкции означава, че компанията няма да може да се сдобие с най-съвременните ускорители на AMD и NVIDIA. Според предварителната прогноза за първата половина на 2023 г. спадът в печалбите ще бъде 60-70%, а в приходите - с -30%.

Самият производител посочва "ограниченото предлагане" на ускорители и свързаните с тях решения със специално предназначение сред причините за финансовия спад. С други думи, антикитайските санкции наистина действат. Известно е, че Inspur Group беше включена в черния списък на САЩ за износ още през март тази година. Регулаторните органи на САЩ са предприели мерки, за да гарантират, че компаниите, свързани с дейността на Inspur, също няма да й помогнат да заобиколи санкциите.

Подобни новини няма как да не зарадват конкуренти като Dell, HPE и Lenovo, които са преки съперници на Inspur на пазара на сървърен хардуер и поддръжка, но за разлика от китайския си съперник не са обвързани с ограничения за доставка на компоненти. Въпреки че не могат да доставят решенията си, оборудвани с най-съвременни чипове NVIDIA и AMD, и на китайския пазар, те са отворени за почти всички други региони на света.

Всъщност става дума за изтласкване на силен конкурент от играта. Инвеститорите бяха толкова изплашени от перспективата за намаляване на печалбите и от въздействието на санкциите като цяло, че акциите на Inspur паднаха с 10 процентни пункта. Оттогава обаче цената им се възстанови до нивата от началото на тази седмица и със сигурност е по-висока от тази, която беше след като САЩ за първи път включиха Inspur в списъка със санкции за сътрудничество с китайската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай