Американска мистерия с криптовалутата

Измама за 55 000 долара

Американска мистерия с криптовалутата | StandartNews.com

Неизвестен измамник измами американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) - служители на агенцията по погрешка му изпратиха криптовалута за 55 хил. долара. Нападателят разчитал на невниманието на жертвите си, а те направили превод към портфейл, в чийто адрес той заменил няколко символа.

 През май 2023 г. DEA изтеглила средства в Tether USD (USDT) на стойност над 500 хил. долара от две сметки на криптовалутната борса Binance. Още тогава измамникът наблюдавал движенията в портфейла на агенцията; в един момент забелязал, че от този портфейл е направен превод към едно от подразделенията на Министерството на правосъдието - Маршалската служба. Сумата е била само 45,36 долара, което означава, че транзакцията вероятно е била тестова.

След това нападателят създал свой собствен портфейл за криптовалута, чийто адрес отчасти приличал на адреса на портфейла на Маршалската служба - първите пет и последните четири знака били еднакви. Той очаквал, че при изпращането на парите по-късно служителите на Маршалската служба ще копират адреса на фалшивия портфейл вместо истинския, без да проверят. Изчислението било правилно и на измамника била изпратена криптовалута на стойност 55 000 долара.

Когато DEA открила грешката, тя се свързала с Tether с искане да блокира средствата. Но било твърде късно: по това време нападателят вече бил изтеглил средствата и ги конвертирал. По-рано стана известно, че през 2022 г. поради хакери и измамници са загубени 11,5 млрд. долара в криптовалута.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай