Американска ядрена електроцентрала "виртуално" ще захранва един от центровете за данни на Microsoft

Атомната електроцентрала Constellation сега ще бъде включена в "енергийния пакет" на центъра за данни в Бойдън, който вече включва доставки на енергия от вятърни турбини и слънчеви електроцентрали

Американска ядрена електроцентрала "виртуално" ще захранва един от центровете за данни на Microsoft | StandartNews.com

Microsoft издига своите центрове за данни до следващото ниво на екологична енергия. Според DataCenter Dynamics центърът за данни на ИТ гиганта в Бойдтън, Вирджиния, САЩ, ще получава денонощно до 100% безвъглеродна енергия - нехарактерно условие за съвременните договори за закупуване на електроенергия (PPA). Кампусът в Бойдтън струва около 500 млн. долара и е разширяван няколко пъти. Проектът понякога се нарича най-голямата инвестиция в Южна Вирджиния.

Добре известно е, че съвременната "безвъглеродна" енергия далеч не е наистина такава. Много компании, които придобиват СИЕ, всъщност захранват своите центрове за данни от различни източници. Всъщност се посочва само количеството произведена безвъглеродна енергия, но не и къде или кога, а понякога дори и годината, в която е произведена. Microsoft например вече е придобил доста СИЕ, за да компенсира използването на енергия, добита от изкопаеми горива, наред с други неща.

Атомната електроцентрала Constellation сега ще бъде включена в "енергийния пакет" на центъра за данни в Бойдън, който вече включва доставки на енергия от вятърни турбини и слънчеви електроцентрали. Атомната електроцентрала ще позволи да се доставя денонощно необходимото количество енергия без въглеродни емисии. Нюансът се състои в това, че Constellation не разполага с атомни електроцентрали в близост до центъра за данни, така че той всъщност ще получава енергията си от местни източници, докато атомната електроцентрала ще предоставя същото количество на своите клиенти. Тя използва специална платформа, хоствана в облака Microsoft Azure, за компенсиране на разходите.

В САЩ обаче вече има проекти на центрове за данни, захранвани директно от атомни електроцентрали, а в Русия такъв център за данни работи от няколко години. Съществуват и планове за използване на малки ядрени реактори, което ще позволи центровете за данни да бъдат разположени навсякъде, а не само в близост до атомни електроцентрали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай