Amazon срещу новите разпоредби на ЕС за контрола върху цифровото съдържание

Компанията заяви, че е „несправедливо избрана“ в списъка на ЕС с „много големи онлайн платформи“, предмет на Закона за цифровите услуги

Amazon срещу новите разпоредби на ЕС за контрола върху цифровото съдържание | StandartNews.com

Amazon се бори за включването си в списъка на Европейския съюз с компании, които са обект на забележителни правила за онлайн съдържание, отбелязвайки първото предизвикателство на САЩ към предложеното законодателство.

Гигантът в е- търговията на дребно подаде петиция съда в Люксембург, като твърди, че не трябва да бъде определяна като една от 17-те „много големи онлайн платформи“ или VLOP, съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС, който налага по-строги правила за контролиране на незаконни материали на техните платформи. Другите американски технологични гиганти Google и Appleсъщо са предмет на правилата.

Amazon оспори това да бъде определен като VLOP съгласно закона, като каза, че обозначението се отнася за компании с реклама като основен доход и които разпространяват информация.

„По-голямата част от приходите ни идват от нашия бизнес с търговия на дребно, ние не сме най-големият търговец на дребно в нито една от страните от ЕС, в които оперираме, и нито един от тези най-големи търговци на дребно във всяка европейска страна не е определен като VLOP“, казва говорител на Amazon в изявление. „Ако обозначението VLOP трябваше да бъде приложено към Amazon, а не към други големи търговци на дребно в ЕС, Amazon ще бъде несправедливо посочен и принуден да изпълнява тежки административни задължения, които не са от полза за потребителите в ЕС.“

DSA, който беше въведен миналия ноември, изисква от компаниите с повече от 45 милиона активни потребители месечно да спазват набор от правила за контрол на речта на омразата, дезинформацията и фалшификатите на своите платформи. Те трябва да представят оценки на риска и да извършват външен и независим одит, наред с други мерки за съответствие, или в противен случай рискуват да бъдат изправени пред глоби в размер на до 6% от годишните си приходи.

Миналия месец германският онлайн търговец на дребно на мода и начин на живот Zalando подаде иск , оспорвайки определянето му като VLOP, с аргумента, че търговията на дребно представлява по-голямата част от бизнеса му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай