Акциите на Nokia поскъпнаха с 45%

Акциите на Nokia поскъпнаха с 45% | StandartNews.com

Редмънд. Инвеститорите приеха изключително положително новината за сделката между гиганта Microsoft и Nokia и на борсата в Хелзинки акциите на финландската компания дръпнаха нагоре с 45%. Вчера търговията с акциите на Nokia затвори при цена от 2.964 евро за брой, а днес отвори при 4.3 евро за брой. Към 16 ч. книжата на компанията се търгуваха за 4.29 евро за брой.

Днес Microsoft представи решението си да закупи подразделението на Nokia за производство на мобилни телефони за 7.2 млрд. долара (5.44 млрд. евро). От тази сума 3.79 млрд. евро са за отдела за разработка на телефони, а за 1.65 млрд. евро американската компания ще придобие всички патенти на Nokia. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на първото тримесечие на 2014 г.

Сделката между Microsoft и Nokia е най-голямата за производител на безжични устройства, след като Google купи подразделението за мобилни телефони на Motorola през 2012 г. За Microsoft сделката е втората по големина в историята, след като през 2011 г. плати 8.5 млрд. долара за Skype.

"Това е голяма трансформация, но точно това е нещото, което трябва да свършиш в технологичния бизнес, ако искаш да се движиш напред", каза главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър в интервюто за предаването The Pulse.

"Вдъхновен съм от това, което постигнахме за тези две години и половина, в които изграждахме това партньорство с Nokia. Приятно ни е да извършим това придобиване като начин да насърчим още повече позициите си с Windows Phones", заяви Bloomberg Балмър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай