Ужас в Tesla. Акциите се сринаха

От януари насам Tesla намали цените в САЩ шест пъти, като последното намаление беше направено във вторник.

Ужас в Tesla. Акциите се сринаха | StandartNews.com

Акциите на производителя на електромобили Tesla паднаха с около 9% в четвъртък, след като компанията отчете спад от над 20% на печалбата за първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. По-рано Tesla отчете нетна печалба от 2,51 млрд. долара за първото тримесечие на 2023 г., което е с 24% по-малко от предходната година, и печалба по GAAP от 73 цента на акция, което е с 23% по-малко от предходната година.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията би предпочела по-високи обеми на продажбите пред по-високи маржове, което предизвика известна загриженост сред анализаторите и инвеститорите. "Стигнахме до заключението, че стремежът към по-високи обеми на продажбите и повече произведени автомобили е правилният избор пред по-ниските обеми и по-високите маржове", заяви Мъск.

От януари насам Tesla намали цените в САЩ шест пъти, като последното намаление беше направено във вторник. През тази година Tesla намали цената на Model 3 с 11%, а цените на Model Y бяха намалени още повече - с 20%.

Анализаторите от Oppenheimer смятат, че макар Tesla в крайна сметка да се възползва от потенциалното увеличение на пазарния дял, до което може да доведе намаляването на цените, "краткосрочният натиск върху маржовете" ще продължи да "предизвиква безпокойство у инвеститорите". Wells Fargo понижи целевата си цена на акциите от 190 на 170 долара, като обясни, че е предпазлива по отношение на спада на цените и необходимостта да се вземат предвид рисковете за марката.

Цената на акциите на Tesla все още е висока в сравнение с мрачните цифри за 2022 г., отразяващи масовия спад на технологичните компании. Акциите на производителя на електромобили са поскъпнали с близо 47% от началото на 2023 г. към момента на затваряне на борсата в сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай