Акаунтът на Доналд Тръмп-младши в X е бил хакнат

Компрометираният акаунт обяви смъртта на бившия американски президент Доналд Тръмп

Акаунтът на Доналд Тръмп-младши в X е бил хакнат | StandartNews.com

 Говорител на бившия президент Доналд Тръмп съобщи, че акаунтът на Доналд Тръмп-младши в X – платформата, известна преди като Twitter – е бил хакнат, след като е започнал да споделя поредица от необичайни и непостоянни публикации.

Наред с фалшивото обявяване на смъртта на Доналд Тръмп, компрометираният акаунт също така твърди, че Тръмп младши ще се кандидатира за президент. В рамките на минути публикацията беше повторно споделена повече от 1000 пъти на X и видяна стотици хиляди пъти, пише CNN.

Друга публикация заплашва държавата Северна Корея, a с друга се обръща към президента Джо Байдън с използването на расистки епитет.

Приблизително половин час след като публикациите sa се появили, сХа премахнати. 

Инцидентът повдига нови въпроси относно ролята на X в защитата на потребителски акаунти, особено тези, принадлежащи на високопоставени политически фигури, докато платформата се подготвя за изборите през 2024 г. През август X каза, че набира персонал в своите екипи за безопасност и избори след масовите съкращения миналата година, които според собственика Илон Мъск в крайна сметка са елиминирали повече от 80% от персонала на компанията.

Това не е първият път, когато високопоставени акаунти в платформата са превзети. През 2020 г.  хакери взеха контрол над акаунти, принадлежащи на бившия президент Барак Обама, основателя на Amazon Джеф Безос и самите Байдън и Мъск, представяйки се за ИТ поддръжка на Twitter. По това време Twitter призна, че хакерите са изтеглили данни от акаунта, които потенциално включват лични съобщения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай