38% от децата под 2 г. ползват мобилни устройства

38% от децата под 2 г. ползват мобилни устройства | StandartNews.com

Сан Франциско. Почти всеки две от пет деца под двегодишна възраст са ползвали таблет или смартфон. Проучване на американската организация за семейно право Common Sense Media показва, че 38% от малките деца в САЩ ползват устройствата, за да играят игри и да гледат видео. През 2011 г. техният дял е бил 10%.

При децата на 8 години делът на ползвалите мобилни устройства нараства на 72%.

„Това е знак, че дигиталното поколение вече е тук", коментира основателят и изпълнителен директор на организацията Джим Стейър.

Проучването показва още, броят на децата, които ползват таблети и смартфони расте бързо.

При тези, които гледат телевизия, промяна почти няма. И през 2011 г. и през 2013 г. това са 66% от децата под 2 г. Използването на компютър се е увеличило от 4% на 10%, а гледането на DVD е намаляло от 52% на 46%.

Освен това децата използват мобилните устройства по-дълго време. За две години то се е утроило. Децата до 8 годишна възраст са прекарвали с таблети и телефони средно по 5 минути дневно, докато сега това са 15 минути.

„Наблюдаваме съществена промяна в начина, по който децата консумират медийните продукти. Хлапета, които дори не могат още да говорят, отиват до телевизора и се опитват да плъзгат пръсти по него по подобие на екрана на таблет или смартфон", коментира още Стейър.

Той обаче няма категорична оценка за тези факти, които според него имат и плюсове, и минуси. Според него таблетите са чудесно средство за обучение, но ако с тях се прекалява, може да причинят и смущения в развитието.

„Трябва да превърнем прекараното пред екрана време във време за обучение, технологията да бъде използвана разумно", смята юристът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай