Зоран Заев слезе от партийния връх. Кой ще го наследи?

Гласуват новия лидер на 12 декември

Зоран Заев слезе от партийния връх. Кой ще го наследи? | StandartNews.com

Зоран Заев слезе от партийния връх. Централният съвет на управляващия в Северна Македония Социалдемократически съюз прие оставката му като партиен лидер и откри процедурата за избор на негов наследник. Новината съобщи на пресконференция след продължила часове среща на съвета говорителят на формацията Богданка Кузеска. Кой да заеме поста на Заев ще се реши на 12 декември.

"Централният съвет прие решение за разписване и провеждане на непосредствени вътрешнопартийни избори за председател на партията. Изборите ще бъдат на 12 декември, неделя. Процедурата за кандидатстване ще започне утре и ще продължи 7 дни, а право на кандидатура имат всички членове на СДСМ, които изпълняват критериите съгласно устава на партията.  Възможност за гласуване ще имат членовете, които се регистрират активно в онлайн формата.", обясни Кузеска.

Тя каза, че след избора на председател ще започне и избор на ново партийно ръководство, а  след 12 декември Зоран Заев ще остане активен член на партията. Говорителят заяви още, че според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за влизане на албанската "Алтернатива" в коалиционното управление и преговорите с нея ще продължат.

От албанската формация заявиха междувременно, че ръководството е определило лидера Африм Гаши да започне разговори с премиера и евентуалния нов мандатоносител, за да се види концепцията им за излизане от  кризата. Партията обаче засега отлага решението си за влизане в управлението, тъй като то ще бъде взето от централното й събрание.

""Алтернатива" като сериозна политическа партия не се води от апетитите за власт. Затова в нашето изложение показахме сериозността на дискусиите и причините, заради които даваме възможност да се започнат преговори. Как ще завършат тия преговори, дали позитивно, или негативно, ние не знаем. Повече сме заинтересовани да чуем какви са начините за излизане от тази криза, отколкото за това какво ще имаме в бъдещото правителство.", каза говорителят Орхан Муртезани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай