Златото в Русия свършва?

Компаниите могат да се сблъскат с недостиг на благородния метал след 10-20 години

Златото в Русия свършва? | StandartNews.com

Ръководителят на най -голямата руска златодобивна компания "Полюс" Павел Грачев алармира в понеделник за риска от изчерпване на златните резерви на страната. В интервю за РБК той предупреди, че компаниите могат да се сблъскат с недостиг на благородния метал след 10-20 години. Според Грачев настоящите запаси от злато в страната са около 7500 8000 тона, а производството на метал се равнява на 330 тона годишно, пише Мила Кудрина, кореспондент на lupa.bg. в Москва.

Говорейки за изчерпването на минералната база, той посочи, че основната причина е липсата на инвестиции в геоложки проучвания.

В началото на юни Министерството на природните ресурси пък заяви, че при сегашното ниво на производство на злато в Русия ще има достатъчно за още 40 години. Ръководителят на ведомството Александър Козлов уточни, че 13% от световните запаси от благородни метали се намират в Русия, като страната е на първо място по този показател. В същото време, по отношение на обемите на производство, Русия отстъпва на Китай и Австралия, въпреки редовното увеличаване на ресурсната база.

През последните десет години бяха въведени в експлоатация три големи златни находища в Магаданската и Иркутска области, както и в Република Саха (Якутия). В допълнение, производство започна и в редица средни и малки обекти в Хабаровския край и Магаданска област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай