Журналистка стана кмет на Букурещ

Журналистка стана кмет на Букурещ | StandartNews.com

Социалдемократите спечелиха местните избори в Румъния с над 40%

Социалдемократическата партия спечели местните избори в Румъния с близо 43% от гласовете, включително кметския пост в Букурещ. Начело на румънската столица сега ще застане атрактивната бивша журналистка Габриела Фиря. Партията ще има и 5 от общо 6 районни кметове в столицата.

Социалдемократите в Румъния отново са най-голямата политическа сила в страната, след като спечелиха местните избори в неделя с 42,90%. Това ги поставя в удобна позиция преди парламентарния вот по-късно тази година. Според експерти социалдемократите, за които традиционно гласува по-възрастната и по-бедната част от гражданите, са получили повече подкрепа заради увеличението на заплатите в публичния сектор и намаляването на ДДС - мерки, които левицата въведе малко преди да подаде оставка през есента на м.г. В момента страната се управлява от технократско правителство.

Габриела Фиря е на 43 г., бивша журналистка, работила в радио, телевизия, вестници и в пресцентър. Избрана е за сенатор през 2012 година, а миналия март обяви кандидатурата си за градоначалник на Букурещ.

Изборите бяха помрачени от корупционни скандали и обвинения в рушветчийство срещу много от участниците, но въпреки това част от заподозрените кандидати спечелиха постовете, за които се бореха. Кметовете на Брашов и Крайова, на които бяха повдигнати обвинения за вземане на рушвети, са преизбрани. Кметът на Бая Маре, вкаран в затвора по обвинения в корупция, също лесно се пребори за още един мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай