Журналисти разгадаха коварен план на Путин за Молдова

Планът е описан в документ, чието съдържание е прихванато от западни журналисти

Журналисти разгадаха коварен план на Путин за Молдова | StandartNews.com

Световните медии публикуват любопитна информация за стратегически план на Владимир Путин за откъсването на Молдова от западния свят и приобщаването ѝ към Кремъл. Планът беше осветлен преди дни от екип разследващи журналисти от различни държави. Една от медиите, които разполагат с документа, е германският вестник „Зюддойче Цайтунг”. Главният разследващ журналист на изданието Йорк Шмид сподели пред Нова телевизия какво са намерили във въпросния документ.

„Този документ произлиза от президентската дирекция за трансгранично сътрудничество. Този отдел беше създаден преди пет години и е отговорен за изготвянето на стратегии спрямо западни страни, намиращи се близо до Русия, част от които са и бивши съветски републики. От този отдел, който е изготвил стратегията през лятото на 2021 г., преди началото на войната, разполагаме с два стратегически документа - единият се отнася до Беларус, а вторият за Република Молдова”, обясни Шмид.

Журналистът посочи, че когато се погледне към двата документа и се сравнят материалите за Беларус и Молдова, то този за Беларус е „много ясен как до 2030 г. стъпка по стъпка трябва да бъде постигнато влияние в страната”. „Целта е да се създаде съюзническа страна и Беларус да бъде свързана много силно с Москва и Русия. Може да се каже, че се цели да се създаде единна държава, която да бъде под контрола на Москва”, разяснява разследващият журналист.

Той подчерта, че нещата с Молдова изглеждат малко по-различно. „Тя е бивша съветска република, но там става дума за прокарване и развиване на проруско влияние - в икономиката, в обществото, в политиката. И, от друга страна, всяка ориентация на държавата за отварянето ѝ към Запада, под управлението на сегашното правителство, да бъде прекратено. Най-лошият сценарий, според стратегическия документ, би бил присъединяването на Молдова към ЕС и НАТО”, коментира още Шмид.

„В документа е ясно посочено, че Приднестровието трябва да поддържа автономията си. Всички пречки около това трябва да бъдат премахнати и Приднестровието да бъде проруски анклав - да играе важна роля за Русия”, поясни журналистът.

Медията счита, че както тайните служби, така и военните са участвали с информация в изготвянето на документите. „Това не е просто документ на един чиновник в Кремъл. В него се съдържа ясна стратегия”, допълни Шмид. 

Конкретно за Молдова документът съдържа четири категории - военна, техническа, търговия и икономика. Има и част, отделена на обществото. Изработен е степенен план как Молдова трябва да бъде привлечена към Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай