Жената на Ердоган получи голямо световно признание

Първата дама на Турция Емине Ердоган е била отличена с награда за лидерство

Жената на Ердоган получи голямо световно признание | StandartNews.com

Съпругата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е получила награда от Световната банка за проекта за нулеви отпадъци, който съдейства за борбата срещу климатичните промени и подпомага устойчивото развитие, съобщава в. "Дейли сабах".

Първата дама на Турция Емине Ердоган е била отличена с Наградата за лидерство в областта на климата и развитието заради дейността си като пионер на движението за нулеви отпадъци в Турция. Тя е получила наградата на церемония в Анкара във вторник.

"Намираме се на важен етап в борбата с климатичните промени. Турция подхожда към тази криза, разглеждайки Земята като наш общ дом", е заявила г-жа Ердоган.

Съпругата на Ердоган стартира проекта за нулеви отпадъци през 2017 г. Той се осъществява начело с министерството на околната среда, градоустройството и промяната на климата. Както подсказва името на проекта, неговата цел е да елиминира всякакви отпадъци, особено тези, които замърсяват околната среда, чрез рециклиране и други средства.

От стартирането си досега проектът е върнал в икономиката над 1,8 млрд. долара (30 млрд. лири), които иначе биха били пропилени, спасил е 265 милиона дървета и е предотвратил отделянето на 3 милиона тона парникови газове в атмосферата.

Данните на министерството показват, че процентът на рециклиране в страната, който е бил 13 на сто при стартирането на проекта през 2017 г., е нараснал на 25 процента през 2021 г.

Миналата година проектът получи награди от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и програмата на ООН - Хабитат, а през 2019 г. беше включен в доклада за страната на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като обещаващ проект. Неотдавна той беше отличен от Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието - нещо, което според първата дама е важно, тъй като Турция е "значим участник" в Средиземноморския регион, "едно от местата, които са най-засегнати от изменението на климата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай