Затвориха Босфора! Турция прати военноморски екипи

Превантивно са били преместени някои от корабите, закотвени в района

Затвориха Босфора! Турция прати военноморски екипи | StandartNews.com

Властите в Турция затвориха временно Босфора за корабоплаване заради блуждаеща морска мина северно от Истанбул. Районът се обследва за други обекти, които може да се окажат дрейфуващи мини. Предполага се, че находката се е откъснала от въжетата си край украинско пристанище и е донесена от морските течения до турския бряг.

На място е изпратен специализиран екип на турския военноморски флот, обяви турското министерство на отбраната. Находката е транспортирана на сигурно място за обезвреждане. Превантивно са били преместени някои от корабите, закотвени в района.

За обект, подобен на мина, са съобщили първо местни рибари на два километра от Румели Фенери. Според турски медии става дума за стара руска мина, която съдържа 30 килограма експлозив.

След изследване беше потвърдено, че обектът е стара мина. Впоследствие тя беше обезвредена от наш подводен екип. В контакт сме с украинските и руските власти. Разговорите продължават, заяви Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция.

Тази седмица Турция увери, че взема всички мерки срещу плаващи мини, откъснали се от котвите си край украински пристанища. Провежда се наблюдение със самолети, хеликоптери, дронове и фрегати.

Преди дни руските специални служби предупредиха, че стотици морски мини, поставени край Украйна преди началото на инвазията, са се откъснали от въжетата и се носят свободно из Черно море. Киев определи твърдението като дезинформация и опит за затваряне на водни участъци.

Съгласно конвенцията от Хага, приета през 1907 година, морските мини трябва да имат система за обезвреждане в случай на откъсване от застопоряващите въжета, посочва Франс прес. Турските медии обаче спекулират, че тази система може да липсва при по-стари образци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай