Затвор за къса пола в Уганда

Затвор за къса пола в Уганда | StandartNews.com

Кампала. Късите поли и други дрехи, които се смятат за неприлични, са забранени в новия Закон срещу порнографията, приет от парламента в Уганда, съобщиха световните медии. Това включва и телевизионните предавания, което значи, че ще бъдат забранени много филми и поп-концерти на звезди като Мадона и Бийонсе. Според "Дейли Монитор" извън закона е всичко, което показва "сексуализирани части от човешкото тяло, като гърди, бедра, седалище, или еротично поведение, предназначено да създаде сексуална възбуда, или всеки неприличен акт или поведение, което може да подкопае морала".

Противниците на мярката предупреждават, че тя е заплаха за правата на жените и връща страната назад към времената на бившия диктатор Иди Амин, който забрани късите поли през '70-те години на миналия век. 

Днес парламентът прие и друг закон, с който хомосексуалните хора ще бъдат наказвани с доживотен затвор. Затвор се предвижда и за хора, които не предадат на властите хомосексуални, за които знаят. Проектозаконът включваше и смъртно наказание, но беше изменен при дебатите. В него се забранява и "хомосексуалната пропаганда". Русия също има закон срещу "пропагандата на хомосексуалност", с който реално нарушава човешките и гражданските права на нехетеросексуалните си граждани - право на изразяване, свобода на словото, право на свободно сдружаване и други, като същевременно ги излага на риск за здравето и живота им. Активисти за човешки права и обикновени хора стават жертва на хомофоби и екстремистки групи. 

Чужденците и туристите също не са предпазени от действието на тези закони в консервативната африканска страна. 65-годишен британски пенсионер е подсъдим в Ентебе за това, че крадци са намерили видео с гей секс на лаптопа му, след като проникнали в къщата му да крадат. 

Премиерът на Уганда се противопостави на вота с твърдението, че на заседанието не са присъствали достатъчно депутати. Западните страни, които се противопоставят на такова нарушаване на човешките права, осъдиха тези закони и заплашиха, че ще спрат помощите за страната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай