Защо Шарл Мишел не отстъпи стола си на Урсурла?

Марио Драги нарече Ердоган диктатор

Защо Шарл Мишел не отстъпи стола си на Урсурла? | StandartNews.com

Защо председателят на Европейския съвет Шарл Мишел не отстъпи стола си на Урсула фон дер Лайен, след като видя, че за нея не е предвидено място на срещата с Ердоган? Това са част от въпросите, които задават потребителите в социалните мрежи след конфузната ситуация в Анкара, добила популярност като "Дивангейт".

Бивша италианска министърка и депутатка изрази по нетрадиционен начин възмущението си от отношението в Анкара към председателката на ЕК.

 Беатриче Лоренцин постави празно кресло пред трибуната в пленарната зала на Камарата на депутатите на италианския парламент. Тя каза, че това празно кресло е почетно място за Фон дер Лайен, пише в. "Република".

Лоренцин определи ситуацията с липсващия стол за Фон дер Лайен в Анкара като "обида за всички жени и за ЕС, защото да обидиш Фон дер Лайен, означава да обидиш и ЕС и онова, което той представлява по въпросите за човешките права и правата на жените.

Снимка от своеобразния протест на Лоренцин се завъртя в италианските социални мрежи и породи разнородни коментари. Някои споменаваха, че вината не е само на Ердоган, но и на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който не е отстъпил стола си на Фон дер Лайен, когато е видял, че за нея не е предвидено кресло.

Италианският премиер Марио Драги пък обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е унизил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вчера се срещнаха с Ердоган в Анкара. Шефката на ЕК откровено бе пренебрегната, когато двамата мъже седнаха да единствените два приготвени стола, а за нея остана място на съседния диван, което шокира много евродепутати и високопоставени служители на Европейския съюз.

"Категорично не съм съгласен с поведението на Ердоган към председателката Фон дер Лайен. Смятам, че това поведение е неподобаващо и съм много огорчен от унижението, което Фон дер Лайен е понесла", каза пред журналисти Драги.

"С тези, нека си го кажем, диктатори, с които така или иначе ни се налага да взаимодействаме, трябва да сме откровени, когато изразяваме различни виждания или мнения", допълни премиерът.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция категорично осъжда "грозния" коментар на италианския премиер Марио Драги, който обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е унижил председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай