Неизбежна ли е войната след като САЩ изтеглят служители от Киев

Дипломатическото решение остава възможно, каза държавният секретар Антъни Блинкен

Неизбежна ли е войната след като САЩ изтеглят служители от Киев | StandartNews.com

Рискът Русия да предприеме военни действия в Украйна е достатъчно висок и оправдава изтеглянето на голяма част от персонала на посолството на САЩ в Киев, което Държавният департамент обяви вчера, заяви държавният секретар Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

Това е разумният подход предвид ситуацията, подчерта Блинкен на пресконференция в Хонолулу след среща с външните министри на Япония и Южна Корея.

Той добави, че ключови сътрудници на американското посолство остават в Украйна и продължават работата по намиране на дипломатическо решение на кризата и намаляване на напрежението.

Дипломатическото решение остава възможно, подчерта Блинкън. "Начинът Москва да покаже, че иска да върви по този път, е прост", Тя "трябва да деескалира, вместо да ескалира", каза държавният секретар на САЩ.

Блинкен обаче предупреди, че не изключва възможността Русия да извърши провокация, която да използва за оправдание на военно нашествие в Украйна, предаде ТАСС.

Външните министри на САЩ, Южна Корея и Япония са обсъдили въпроса за заплахата, която Русия представлява не само за Украйна, "но и за целия основаващ се на правила международен ред, който от десетилетия гарантира сигурността и благополучието на жителите на този регион и на целия свят". Като съюзници на Вашингтон, Сеул и Токио "държат на защитата на този ред и освен това действат в дух на солидарност, когато се отправя предизвикателство към принципите на този ред", подчерта Блинкен.

Американските сътрудници на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна започнаха да отпътуват с автомобили от контролирания от проруските сепаратисти град Донецк, предаде Ройтерс, цитирайки очевидец на място.

Редица други западни държави също приканиха своите граждани да отпътуват веднага от Украйна, докато все още има редовни пътнически полети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай