Защо Путин и Макрон преговаряха на 5 метра един от друг

Френският президент ли ще е главният миротворец

Защо Путин и Макрон преговаряха на 5 метра един от друг | StandartNews.com

Изглежда, че на френския президент Еманюел Макрон отне твърде много време, за да стигне от летище Внуково-2 до Кремъл. Информационните агенции съобщиха, че е пристигнал в Москва на 7 февруари в 16:45 часа. Но журналистите дълго чакаха началото на преговорите, макар че пътят от летището до Кремъл за президента на Франция отнема четвърт час. 

Междувременно няколко френски журналисти, пътували съсд самолета на президента, пристигнаха на мястото на преговорите, пише Комерсант.

Един от тях  каза, че по време на полета Еманюел Макрон е седнал при тях. По това време всеки от тях е преминал, както поискаха организаторите от Русия, три PCR теста. И Еманюел Макрон можеше да си позволи да не се притеснява от заразата. Журналистите попитаха френския президент с какви послания отива в Русия. Но г-н Макрон реши да сподели своите предложения очевидно предимно с г-н Путин. 

Той само каза, че сякаш е започнал да разбира психологията на Путин. Това обаче само по себе си е твърде амбициозно признание. Малко живи хора могат да кажат това.

Освен това Еманюел Макрон каза, че би било добър резултат, ако след посещението му Русия реши да изтегли войските си от границата (той не уточни от коя, но това има значение).

След кацането на летище Внуково-2 г-н Макрон не слиза от самолета си около 40 минути. Точно там му направиха PCR тест, в президентът изчака резултатите в самолета.

Посрещна го френският посланик в Русия Пиер Леви. 

Владимир Путин чакаше колегата си в представителството. Той беше изненадан, че на овалната маса имаше само два стола, за него и за президента на Франция. Обикновено преводачите седят наблизо до преговарящите. 

Вече беше ясно, че двамата президенти ще бъдат разделени на същото разстояние, както при преговорите между Владимир Путин и Виктор Орбан (премиер на Унгария. - "Комерсант").). 

Тестът в самолета не беше достатъчен, за да може Макрон да се доближи напълно до Владимир Путин. Да, сега те ще бъдат разделени на разстояние от пет метра за тези няколко часа. В противен случай Еманюел Макрон ще трябва да влезе под карантина, поне една седмица.

 Преговори от разстояние, когато трябва да говорите много високо с колегата, за да ви чуе, когато, освен това, дори не можете да погледнете събеседника си в очите със специален, интимен поглед, не че първоначално са обречени на провал, но определено веднага стават по-формални и като цяло изглеждат някак изкуствени. Преговарящ, който очаква, че след напускането му ще стане ясно на всички, че няма да има война /а Еманюел Макрон  разчита на това/.

Еманюел Макрон влезе в представителния кабинет.

„Седни, моля“, обърна се към него Владимир Путин.

Но столове за преговори все още не са донесени и Владимир Путин вече не се обръщаше към френския президент:

Какъв превод имаме? Синхронно…

Стана ясно, че преводът (очевидно, за да може всичко да се чува точно на това разстояние) ще е  директно в слушалките. Да, беше по-бързо във всяко отношение.

Сред европейските лидери без съмнение се води борба за титлата на главния миротворец (в дългосрочен план спасител) на Европа и Владимир Путин даде да се разбере, че обмисля Еманюел Макрон да е на тази позиция.

- Трябва да кажа, че през всичките тези години Франция участва активно в решаването на фундаментални въпроси на европейската сигурност. Вашите предшественици също направиха това - за кризата, която възникна след атаката на грузинците  на Южна Осетия, това се отнасяше за развитието на Минските споразумения и след това за организирането на "нормандския формат". И виждам колко усилия полага сегашното ръководство на Франция и лично президентът на Франция за разрешаване на кризата, свързана с осигуряването на еднаква сигурност в Европа за сериозна историческа перспектива...

На г-н Макрон, изглежда, наистина не му хареса, че е поставен толкова далеч от събеседника. Той разбираше цялата цена на такъв разговор. Беше възможно да се обсъди всичко отново по телефона (двамата вече разговаряха три пъти през последните две седмици, вече си говорят на "ти").

Междувременно Еманюел Макрон искаше да даде да се разбере, че има специални правомощия в тези преговори и че не е дошъл сам, а след консултация с партньори, включително „с американците и канадците“.

Тоест, той откровено намекна, че има смисъл да се говори с него по същество, а не само за уреждането на кризата с Украйна и за спасяването на Минските споразумения (Франция, както и Германия, е техният гарант), но и за европейската, както и за световната сигурност като цяло: да, той беше упълномощен.

Ясно беше обаче също, че Владимир Путин не е вдигал залозите през всичките тези седмици, така че всички да се разпръснат веднага след посещението на Еманюел Макрон в Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай